banner-image

Zatišje na berzi u iščekivanju žetve kukuruza

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je proteklu sedmicu. Žetva suncokreta i soje koja se obavlja gotovo istovremeno na terenu zadaje probleme proizvođačima sa manjkom skladišnog prostora.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 50 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 1.694.000,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 98,32%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 97,01%.

Slab izvoz i slaba tražnja mlinara za pšenicom usled snabdevenosti rezultirali su odsustvom tražnje za pšenicom na „Produktnoj berzi“. Na međunarodnim tržištima takođe prati trend slabe tražnje za ovom žitaricom, jer kupci ne žure koristeći trend snižavanja cena koji i dalje traje.

Velik cenovni spred između ponude kukuruza po cenama od 14,50 do 14,70 din/kg i tražnje po cenama od 14,00 din/kg nisu mogli da dovedu do realizacije berzanskih ugovora. Cenovni spred, očekivanje žetve, očekivani rekordni prinosi na domaćem tržištu, a i u Ukrajini, ukazuju na negativne trendove žutog zrna.

Soja se zadržala na prošlonedeljnom cenovnom nivou kako starog roda 2018. tako i novog roda 2019. godine.

Suncokret je trgovan po jedinstvenoj ceni od 30,80 din/kg bez PDV-a (33,88 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli: 

Berzanski indeks prodex je na dan 05.09.2019. godine bio na nivou od 198,57 indeksnih poena, što predstavlja stagnaciju.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,19%, a kukuruz za 3,67%. Povoljne vremenske prilike u SAD uticale su na kretanje cene kukuruza. Na istoj berzi u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,77%, a sojina sačma  za 1,13%.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 4,07%, a kukuruz za 1,52%. Slaba tražnja na međunarodnom tržištu uticala je na kretanje cene pšenice.