banner-image
banner-image

Saradnja Vojvodine i kineske provincije Henan

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas He Đinpinga, zamenika guvernera Narodne vlade provincije Henan u NR Kini, koji predvodi delegaciju iz te kineske provincije u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji i AP Vojvodini.

Mirović i Đinping su izrazili zadovoljstvo što je učinjen prvi korak u povezivanju i uspostavljanju saradnje između AP Vojvodine i Henana, u oblastima koje mogu da pomognu u razvoju dveju regija, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Sagovornici su ocenili da je saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u obostranom interesu. Posebno je iskazan i interes za povezivanje kompanija u oblasti savremenih tehnologija, za kulturnu razmenu i saradnju u oblasti turizma.

Mirović je kazao da Srbiju i NR Kinu veže veliko i iskreno prijateljstvo, te da je jedan od strateških ciljeva unapređenje privredne saradnje. On je istakao da Pokrajinska vlada nastoji da kroz intenziviranje poseta i razmenu iskustava sa kineskim provincijama, saradnju koja je definisana na državnom nivou – provede u što konkretniju formu.

Đinping je naglasio da Henan prepoznaje privredne i infrastrukturne potencijale Vojvodine. On je istakao da se Henan ubrazano ekonomski razvija, te da je sa jakom transportnom mrežom dobra destinacija za srpske kompanije i privrednike.

U razgovoru je još istaknuto da AP Vojvodinu i Henan povezuje i činjenica da baštine kulturu i tradiciju svojih naroda, te da su na njihovim teritorijama veoma značajni kulturno-istorijski spomenici, što otvara vrata saradnji u oblasti kulture i umetnosti.

He Đinping je pozvao predsednika Mirovića da sa delegacijom iz AP Vojvodine poseti Henan, koji je svakog aprila domaćin velikog sajma investicija, što će biti prilika da naša pokrajina predstavi svoje potencijale i da se srpski privrednici povežu sa kineskim.

Kineska provincija Henan, čiji je glavni grad Džengdžou, nalazi se u središnjem delu Kine. Sa istorijom starijom od tri hiljade godina, tradicionalno se smatra kolevkom kineske civilizacije. Henan je najznačajnija destinacija za turiste iz čitavog sveta, sa mestima kao što je Šaolin manastir, koji posete milioni turista svake godine.