banner-image

Za ambroziju na njivi kazna 25.000 dinara

Zbog uticaja na zdravlje stanovništva i povećanog broja osoba kod kojih se ispoljavaju simptomi alergije uzrokovane polenom biljke ambrozija, nadležni u Gradu Somboru apeluju na građane da uklanjanjaju ove korovske biljke.

Nadležni upozoravaju, ukoliko se ne pristupi uništavanju odnosno uklanjanju ambrozije Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na osnovu podataka poljočuvarske službe, i Komunalna inspekcija i komunalna policija u toku redovnih kontrola, primeniće sankcije protiv lica koja načine ovaj prekršaj, odnosno ne pristupe uništavanju ambrozije.

Za učinjeni prekršaj u ataru preti novčana kazna u iznosu od 25.000 dinara.

Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete, propisano je da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko, kontinuirano uklanjanje svih korova, a naročito ambrozije.

„Ambrozija se može uništavati dozvoljenim hemijskim sredstvima ili mehaničkim putem, čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu“, objašnjava se u saopštenju Grada.