banner-image

EU obezbedila zdrave obroke za decu, uči ih da poštuju poljoprivrednike

Nova školska godina počela je i u EU, a sa njom je startovala i ovogodišnja šema besplatne raspodele djačkih obroka koji sadrže voće, povrće i mleko.

U ovu šemu koja je aktuelna već godinama lane je bilo uključeno više od 20 miliona učenika, odnosno oko 20 odsto školaraca u EU. Cilj ovog programa je promocija zdravog načina ishrane, ali i edukacija najmlađih o poljoprivredi i proizvodnji zdrave hrane.

– Zdrave navike moraju da se razvijaju od najranijeg detinjstva. Zahvaljujući ovoj šemi deca se , ne samo hrane zdravo, nego i uče o hranljivosti namirnica i njihovoj proizvodnji iza koje stoji naporan rad, rekao je evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan.

Svake godine za ovaj program iz evropskog budžeta izdvoji se 250 miliona evra.  Ove godine 145 miliona evra namenjeno je nabavci voća i povrća za užine školaraca, a preostalih 105 za nabavku mleka.

Iako je učešće u ovom programu dobrovoljno članice EU se uglavnom opredeljuju da u njemu učestvuju. Raspodela sredstava po državama je unapred određena, ali svaka članica može da doda sredstva iz sopstvenog budžeta za ovaj program na svojoj teritoriji.

Države članice EU mogu same da biraju proizvode koji će biti uključeni u ovaj program, ali je bitno da se njihova proizvodnja odvija u skladu sa zaštitom životne sredine. Važno je da uz distribucijubude uključen i segment edukacije najmlađih o značaju zdrave hrane i njenoj proizvodnji.

S.K.