banner-image

Grad Zrenjanin pomaže pčelarima

U Zrenjaninu su potpisani ugovori između grada Zrenjanina i 40 pčelara sa teritorije grada Zrenjanina o dodeli sredstava za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo.

Ovo je treća godina da lokalna samouprava u Zrenjaninu na ovaj način podstiče pčelarsku proizvodnju na teritoriji grada.

Na konkurs grada Zrenjanina za dodelu sredstava pčelarima prijavilo se više od 70 pčelara.

Ugovore o dodeli sredstava u visini od 100 hiljada dinara za nabavku pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo potpisali su gradonačelnik Zrenjanina i 40 pčelara sa teritorije grada.

„Imamo 22 društva planiramo i dalje da ulažemo u nove košnice do nekog broja koji možemo da propratimo, da uradimo, da postignemo prvenstveno zbog dece i prijatelja“, rekla je Irena Rauški Perić, pčelar.

„Ova sredstva su nam dobrodošla za proširenje svih tih društava kao i opreme kojim ćemo obavljati sve vezano za pčelarstvo“, dodaje Danijela Repija, pčelar.

Jedan od uslova konkursa jeste i da pčelari u naredne tri godine vrate 5 košnica sa pčelinjim društvima gradu Zrenjaninu, koje će biti prosleđene novim pčelarima. Prvi krug podele ovih košnica očekuje se na proleće.

„Grad Zrenjanin je kao i prethodne tri godine i ove godine izdvojio značajna sredstva za razvoj pčelrstva na teritoriji grada Zrenjanina znači izdvojeno je 4 miliona dinara kao podsticajna mera te 40 pčelara je ostvarilo pravo na podsticaje za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo„, rekao je Stojan Kralj, načelnik odseka za poljoprivredu pri Gradskoj Upravi Zrenjanina.

U narednom periodu biće omogućeno poljoprivrednicima sa teritorije grada Zrenjanina i beskamatno podizanje kredita kod poslovnih banaka za nabavku obrtnih sredstava za setvu, gde će grad Zrenjanin subvencionisati kamatu.