banner-image

Povrtarskom korpom do kućnog praga

Iz gazdinstva Lile i Čabe Holo iz Kanjiže

Ponudu sezonskog povrća gazdinstvo Holo istakne preko interneta od utorka do četvrtka, pa za porudžbine od najmanje 500 dinara svežu robu isporučuje petkom na kućne adrese mušterijama u Senti i Adi, a isporuka Kanjižanima je svakodnevna  

Uz mnogo ljubavi i truda Lila i Čaba Holo iz Kanjiže u svom gazdinstvu koje nije veliko, ispod plastenika i bašti pod vedrim nebom, proizvode zdravu hranu koju isporučuju kupcima. Iako iz malog gazdinstva asortiman povrća porodice Holo je zaista veliki, jer u setvenoj strukturi je stotinak sorti poveća, povrh toga neguju i sezonsko začinsko, aromatično i lekovito bilje u saksijama, a sve je u postupku sertifikacije organske proizvodnje.

Lila i Čaba su poljoprivredno gazdinstvo zasnovali pre 12 godina i imaju 1.200 kvadratnih metara pod plastenicima i 7.000 kvadratnih metara na otvorenom. Moglo bi se reći da su oni mali povrtari sa velikim ambicijama, jer nameravaju da povećaju posed i proizvodnju.

Lila je inženjer hortikulture i njoj je vođenje gazdinstva osnovno zanimanje, dok je Čaba je po struci informatičar, ima radno mesto u jednom privatnom preduzeću i posla u povrtnjaku se laća po završetku obaveza u firmi. Čaba je inače rodom iz obližnjeg sela Oroma i poslovi u poljoprivredi su mu odmalena znani, a Lila se školovala za baštovanluk.

– Prvo smo počeli sa proizvodnjom začinskog i lekovitog bilja u saksijama, ali posle izvesnog vremena mušterije i poznanici su se sve više interesovali da li proizvodimo i povrće, pa smo odlučili da prošiirmo proizvodnju. Začinsko i lekovito bilje i dalje proizvodimo i sezonski isporučujemo od kraja aprila pa do septembra iz manjeg plastenika u dvorištu, uglavnom na veliko u prodavnice. Povrćem snabdevamo više restorana i prodavnica u okolini, ali i sve veći broj mušterija kojima po porudžbini robu isporučujemo direktno na kućnom pragu – priča Lila Holo.

Povrtarsku sezonu počinju zelenom salatom, sadnjom u novembru i isporukom od februara i marta, na veliko, a u toku godine u povrtnjaku porodice Holo uzgaja se više od stotinu vrsta povrća, od tradiconalnih vrsta kao što su šargarepa i peršun, keleraba, raznih kupusnjača, sedam sorti paradajza, tri sorte krastavaca, pa do hokaido tikvica, rukole i onih koje su novije i ređe na ovdašnjim trpezama.

– Praktikujemo direktnu prodaju kupcima na kućnu adresu, tako što svake nedelje imamo različitu ponudu povrća u našoj korpi. Uz ono što kupci poruče besplatno ponudimo nešto od povrća iz naše proizvodnje, koje oni verovatno ne bi probali ako treba da ga posebno poruče ili kupe na pijaci, jer nisu upoznati sa tim vrstama povrća koje se kod nas ne koriste svakodnevno. Ovako, malo ga stavljamo gratis u našu povrtarsku korpu i ako se mušterijama dopadne, bude i porudžbina. Tako je počelo sa rukolom i sada je ona kao salata pravi hit – objašnjava Čaba Holo.

Ovih dana je u ponudi paradajz, paprika, krompir, crni i beli luk, keleraba, šargarepa i drugo povrće koje prispeva, a ponuda u povrtarskoj korpi porodice Holo se tempira tako da je dovoljna za jendu porodicu za nedelju dana i da nije skuplja od 500 dinara! Jedna gajbica povrća kupcima se nudi po pristupačnoj ceni, a ako neko hoće veću količinu nekog povrća gajbica se tako dopuni, a vegetarijanci poručuju i po tri-četiri gajbice.

–  Tako formiramo ponudu da su izbor povrća i cena pristupačni kupcima – kaže Čaba Holo. – Ponudu svake nedelje reklamiramo preko interneta, obavezno sa fotografijama povrća i detaljnim obrzaloženjem ponude i cenama, tako da zainteresovani mogu da prave i sopstvene kombinacije. Robu besplatno dostavljamo na kućnu adresu, ukoliko je porudžbina vredna najmanje 500 dinara. Kupaca ima iz Kanjiže, ali najviše isporuka imamo u Sentu i Adu, koju obavljamo petkom od popodneva do uveče, za sve porudžbine koje stignu od utorka do četvrtka. U Kanjiži isporuku obavljamo svakodnevno. Ovakav način prodaje je praktičniji za nas jer ne moramo da stojimo za pijačnom tezgom, a kupci uvek dobijaju sveže povrće, ubrano svega nekoliko sati pre isporuke.

Nema velike razlike u ceni povrća na pijaci i robe iz ponude gazdinstva Holo, koje primenjuje organski način proizvodnje. Zdravu hranu su počeli odmah da proizvode, ali sada su u postupku dobijanja sertifikata za organsku proizvodnju.

– Od pre tri godine proizvodnja u našem gazdinstvu se kontroliše u svim segmentima, pa očekujemo da iduće godine dobijemo status gazdinstva sa organskom proizvodnjom. Razlika u ceni povrća iz organske i konvencionalne proizvodnje je oko 20 posto, već zavisi od vrste povrća. Obično je kod krompira razlika najizraženija, jer ga je bez hemijskih sredstava teže zaštiti od krompirove zlatice i ima puno više posla. Pored toga, bar polovina sorti povrća su domaće na koje su ljudi navikli u svojim baštam i otpornije su na bolesti, a manje je novijih sorti – napominje Lila Holo.

Lila se školovala za baštovanluk i zadovoljna je što se posvetila gazdinstvu, a Čaba je uvideo da nakon puno sedenja pored računara dobro mu dođe i malo fizičkih aktivnosti u povrtarstvu. Tako je poljoprivredno gazdinstvo koje su zasnovali više od običnog posla, jer u njega unose puno ljubavi. Veruju da će im povrtarstvo biti osnovna preokupacija i izvor egzistencije, pa planiraju da uvećaju gazdinstvo jer kupaca imaju sve više. Zainteresovanih kupaca za povrće imaju i iz obližnje Subotice, međutim, još nemaju dovoljno kapaciteta da podmiruju mušterije i u najvećem gradu na severu Bačke, pa i zbog toga nameravaju da šire plastenike i svoju baštu.

Irena Nađ