banner-image

Sajmovi lova, ribolova, sporta, turizma i ekologije uskoro u Novom Sadu

Novosadski sajmovi posvećeni lovu, ribolovu i ekologiji – LORIST, biće održani od 2. do 6. oktobra. Sajam turizma je od 3. do 5, a Sajam sporta traje dan duže, do 6. oktobra.

Zemlja partner 52. međunarodnih sajmova je Mađarska, koja je bila i prva Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma 2010. godine, kada je to zvanje ustanovljeno.

Izlagači iz te zemlje redovno učestvuju na Sajmovima LORIST, posebno u oblastima lova i turizma, a još su brojniji na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu.

Sajmovi LORIST pozicionirani su kao centralni događaj za stručnu javnost i široku publiku u oblastima koje utiču na održivo upravljanje prirodnim resursima Dunavskog regiona – turizam, lovstvo, ribarstvo, ekologiju i sport.

U okviru sajmova LORIST biće održana i Nacionalna Izložba lovačkih trofeja, koja će biti priređena u Hali 1a. Biće izloženi trofeji jelena evropskog, vepra, muflona, jelena lopatara, divokoze, srndaća, vuka, medveda, risa, divlje mačke, lisice, šakala…

Jedan od ciljeva izložbe je i da se ukaže na vezu čoveka i prirode i prikažu trofeji divljači, kao dela prirode, ali i značaj uticaja čoveka koji gazduje staništima i doprinosi razvijanju zapostavljene oblasti – ekologije divljači. Osim ekološkog na izložbi je značajan i kulturološki pristup jer je ovakav način izlaganja star kao i civilizacija.

Inače, Ujedinjene nacije su prepoznale trofejni lov kao alat za zaštitu populacije divljači i preporučeno je da se primenjuje u svim lovištima u svetu.

Ideja je da se kroz mali odstrel, do 10 odsto populacije divljači, obezbede prihodi za koje se proporučuje da ostanu lokalnoj zajednici.

Time se pozitivno utiče i na razvoj lovstva, ali i na odnos lokalnog stanovništva prema divljači, jer se pokazalo da ostvarivanje dodatnog prihoda u oblasti lova, smanjuje krivolov i trovanje životinja.

Kako se očekuje, lepota i kvalitet izloženih trofeja privući će veliku pažnju publike, lovaca, ali i radoznalaca, a Izložba se organizuje u saradnji sa Lovačkim savezom Srbije.