banner-image

Delta obnavlja srpsko selo

Ključni problem u državi je odlazak mladih se sela. Ako se ugasi selo, nestaće i Srbija. U projektu “Naše selo” obnovljena škola u Maloj Jasikovi.

 Jedanaest mališana iz Male Jasikove ove jeseni krenulo je na nastavu u renoviranu školsku zgradu. Selo ima blizu 100 stanovnika, a ove godine u prvi razred osnovne škole ,,Jovan Jovanović Zmaj’’ upisana su dva prvaka, kaže učitelj Milan Sanković.

Škola u ovom selu obnovljena je u okviru projekta “Naše selo” koji je prošle godine pokrenuo Delta Holding, sa ciljem da pomogne očuvanju srpskog sela i  modernizuje poljoprivrednu proizvodnju. Škola koju su još 1939. godine podigli meštani, do sada nije renovirana. Obnovljena je posle sedam decenija. Ovog leta, izvedeni su temeljni radovi: obnovljeni su krov i fasada, zamenjena je stolarija, uređeni toaleti, postavljeni novi podovi, zamenjene elektroinstalacije, sređeno školsko dvorište. Radovi, u koje je uloženo oko 40.000 evra, finansirala je Delta Fondacija sa partnerima u ovom projektu: Erste Banka, Grad Zaječar, Square Affair Keramika Kanjiža i Beovrt.

Kompanija ,,Detla Holding’’ odlučila je da svoja znanja u modernoj poljoprivredi uloži u razvoj za sada dva sela u okolini Zaječara.  Plan je da  kroz program koji traje tri godine ova dva ruralna naselja potpuno promene svoj izgled, da se nivo agrarne proizvodnje dovede na stepen visokorazvijenih evropskih sredina.

U okolini Zaječara, domaćini se bave uzgojem dunja, proizvodnjom mesa i mleka, ali je njihov nivo te proizvodnje daleko ispod nivoa razvijenih poljoprivrednih zemalja. Ni u jednoj proizvodnji nisu konkurentni sa zemljama EU. Jer, u Srbji su subvencije po hektaru do 50 evra godišnje, a u EU se kreću od 480 pa do 900 evra po hektaru.  Planirano je da u zavisnosti od svojih potreba, domaćini u selima dobijaju stručnu pomoć u organizaciji proizvodnje (prihrani, rezidbi voćnjaka, gajenju stoke, izboru sadnica i rasa životinja…).

Garantovan otkup proizvodnje

Kako je rečeno ,,Delta Agrar’’ će garantovati otkup robe, što daje sigurnost koja je ovdašnjim proizvođačima najpotrebnija. Predsednik  ,,Delte’’ je i ovaj put u razgovoru sa proizvođačima hrane izrazio želju da  ,,Delta Agrar’’ podeli svoje znanje o modernoj poljoprivredi i da pokaže kako bi srpsko selo trebalo da radi. To je i osnova ovog projekta, čiji je cilj da se podigne kvalitet života u selima. Jedan od ključnih problema u državi je odlazak mladih sa sela. Ako se ugasi selo, nestaje  Srbija. Naš je plan da se sa nizom stimulativnih mera pokaže ljudima da solidne prihode, uz primenu novih znanja mogu ostvariti i bavljenjem poljoprivredom. To znači da se, ako je moguće, neki ljudi vrate na svoja ognjišta kada shvate da se od zemlje može lepo zaraditi i živeti. Za sve to potrebna je pomoć države. Grad Zaječar u potpunosti stoji uz ovaj projekat, i kako je obećano daće svoj doprinos njegovoj uspešnoj realizaciji. U lokalnoj zajednici se nadaju da bi i druga sela mogla da prepoznaju ovu ideju i takođe da započnu sličan razvoj uz proizvodnju po svetskim standardima.

Meštani su se uključili radovima na uređenju dvorišta, nabavkom đubriva, angažovanjem sopstvene mehanizacije. U ovom projektu učestvuje 40 domaćinstava iz zaječarskih sela Dubočane i Mala Jasikova. Cilj akcije je da se zaustavi odumiranje sela u Srbiji.

Tokom prve faze u dva sela su organizovana predavanja o modernoj proizvodnji u agraru, a cilj je da se postignu maksimalni prinosi na ovom podneblju kao i profit za male proizvođače. Za 20 domaćinstava su potom obezbeđeni beskamatni krediti ukupne vrednosti 200.000 evra. Odobrila ih je Erste banka, dok troškove kamata snosi ,,Delta’’.

Iz ovih kredita poljoprivrednici su kupovali mehanizaciju, uredili voćnjake, instalirali sisteme za navodnjavanje, renovirali ili izgradili nove štale, nabavili kvalitetnija grla stoke. Vlasnik ,,Delta Holdinga’’ Miroslav Mišković najavio je nastavak ovog projekta i u drugim selima, kao i ulaganja u zemljama regiona.

“Smatramo da bez škole selo odumire, jer bez nje nema ni interesovanja mladih parova i porodica da ostanu na svom imanju. Zato je obnova škole deo našeg projekta, kao što je i organizacija društvenog i kulturnog života, dostojnog čoveka. Želimo da pokažemo da se u srpskom selu može živeti isto tako kvalitetno kao u selima Nemačke, Austrije ili Slovenije”, rekla je Tijana Koprivica, vođa projekta “Naše selo”.

Najave investiranja

Govoreći o ulganjima ,,Delta Holdinga’’ u druge zemlje, Mišković je naglasio da se nije odustalo od investiranja u hrvatsko tržište, uz naglasak da je kompanija zainteresovana za ulaganje u sektor hotelijerstva i agrara. On je najvio investiranje u Zagrebu  u izgradnju novogt hotela ili akviziciju hotela ,,Esplanade’’. Mi smo kompanija koja ne poznaje i otvoreni smo za sve biznise. Činjenica je da  smo izrazili interes za neke od hotela u Hrvatskoj, da smo zainteresovani za ,,Esplanadu’’, ali u tome mora da postoji zainteresovanost i druge strane, a da bi do transakcije došlo mora da postoji zainteresovanost obe strane.

Kompanija ,,Delta’’ već je prisutna na hrvatskom tržištu, s firmom koja trguje poljoprivrednim proizvodima. Direktor distribucije ,,Detla Agrara’’ Luka Popović izjavio je da je samo u 2018. godini na hrvatskom tržištu otkupila 20.000 tona soje. Kako je navedeno ,,Delta Holding’’ na raspolaganju ima u idućem razdoblju 700 miliona evra za različitie investicione projekte u biznisu sa nekretninama, agraru i drugim delatnostima.

Projekat “Naše selo” pokrenut je krajem 2018. godine godine u selima Mala Jasikova i Dubočane, u opštini Zaječar, na istoku Srbije. Akcija nije vremenski ograničena, a sprovodi se kroz tri koraka u tri projekta..

Prvi je prenošenje znanja o modernoj poljoprivredi i edukacija seljaka kako da dostignu maksimalne prinose i profit. Drugi korak čine konkretna unapređenja na imanjima meštana koja podrazumevaju investicije i promenu načina rada. Investicije su olakšane kreditima Erste banke za koje kamatu plaća Delta Agrar. Treći korak usmeren je na unapređenje društvenog života kroz organizovanje kulturnih, sportskih, zabavnih sadržaja za decu i odrasle meštane

 Činjenice i brojke u projektu “Naše selo”

  • 40 domaćinstava učestvuje u projektu
  • 20 proizvođača prijavilo se za beskamatne kredite (kreditira Erste Banka, kamatu snosi Delta Agrar)
  • Iz kredita meštani: nabavljaju mehanizaciju; podižu ogradu oko voćnjaka; instaliraju sisteme za navodnjavanje; renoviraju ili grade nove objekte za smeštaj životinja (ovce, muzne krave), nabavljaju kvalitetnija grla stoke
  • održano više od 40 stručnih predavanja
  • organizovane posete modernim Deltinim farmama
  • organizovane posete poljoprivrednim sajmovima u Novom Sadu i Riminiju (Italija)
  • organizovane pozorišne predstave za decu kao i poseta kulturnim sadržajima u okolini
  • unapređen rad seoske ambulante, a za žene i decu organizovan sistematski pregled

,,Delta’’  u brojkama

Kompanija ,,Delta Holding’’ je u 2018. godini ostvarila prihod od 497  miliona evra, što je rast od devet odsto u odnosu na godinu dana ranije, od čega je u agraru 236 miliona evra. Tokom godine otvorili su dva šoping mola, jedan u Banja Luci, a drugi u Varni u Bugarskoj. ,,Delta Agrar’’ ima blizu 950 zaposlenih na šest imanja. Raspolaže sa 11.204 hektara obradivih povšrina njiva. Od toga je 10.730 hektara u ratarstvu, zatim 474 hektara u voćarstvu. Od ukupnih površina 2.949 hektara zemljišta je pod sistema za navodnjavanje.

U 2018. godini prosečni prinosi pšenice po hektaru su bili 7,4 tone, suncokreta 3,3 tone, soje 4,4 tone, kukuruza 12,3 tona po hektaru. Standardnom proizvodnjom jabuka dobija se oko 20 tona ovog voća po hektaru. Primenom najnovijih znanja, prinos ovog voća, koje se izvoz sa platnaža  ,,Delte’’ u zemlje EU, Bliski Istok i Rusiju, iznosi 70 do 90 tona po hektaru. Prema tome, domaćinstvo koje bi imalo stručnu pomoć nauke na površini od 50 ari do jednog hektara pod jabukama može da ostvari mesečni prihod od 1.000 evra.

Voćarstvo i stočarstvo

Kompanija ,,Detla’’ u okolini Zaječara ima farmu ovaca u selu Nikolićevo, kao i farmu svinja u Halovu. Pored toga, pod jabukama i trešnjama, koje uglavnom izvoize, imaju nekoliko stotina hektara, dok je plan da se zasadi u narednom periodu značajno povećaju. U ,,Delti’’ ističu da se moderan pristup poljoprivredi, gde se u prvi plan stavlja znanje, može primeniti i u stočarstvu, kao i u proizvodnji mleka i drugim oblastima, a sve u skladu s najvišim ekonomskim i bezbednosnbim standardima.

Branislav Gulan