banner-image

Dani ludaje: Najteža bundeva 639,5 kg, najduža tikva 366 cm

Dušan Jankov iz Čuruga odnegovao šampionsku bundevu tešku 639,5 kilograma, a najduža je tikva Milana Vučena iz Kikine 366 centimetara. To su novi rekordi na takmičenju u okviru tradiconalne turističko-privredne manifestacije „Dani ludaje“ koja je u Kikindi održana 34.put.

Dušan Jankov

Šampionsku bundevu rekorderku odnegovao je Dušan Jankov iz Čuruga, nadmašivši rekord Milana Desnice iz Savinog Sela koji je 2014. godine imao bundevu tešku 507 kilograma.

Rekorderu Jankovu je pripao pobednički pehar i 100.000 dinara. Drugu nagradu od 60.000 dinara osvojio je Radovan Zakić iz Kikinde za plod težak 443,5 kilograma, a treća nagrada od 40.000 dinara pripala je Ružici Jankov iz Čuruga, majci šampiona Dušana koji treći put trijumofovao sa najtežom bundevom na „Danima ludaje“, sa bundevom teškom 436,5 kg.

– Uzbuđujuće je bilo uzgajiti ovako veliku bundevu i nimalo lako. Potrebno je puno vrema, ulaganja, volje, znanja i iskustva. Za uzgoj bundeva sezona je bila dobra, što su potvrdili i drugi proizvođači teških bundeva i dugih tikava, jer su poprvaili svoje lične rekorde. Praktično, malo koji proizvođač je imao manju težinu nego prošle sezone, koja je bila nepovoljnija – rekao je Jankov.

Rekorderka Jankova je međutim, još daleko od najtežih u konkurenciji evropskih i svetskih proizvođača, jer je skoro upola lakša od najteže uzgojene u Belgiji.

Ružica i Dušan Jankov

U uzgoju džinovske rekorderke imaju zasluge članovi porodice Jankov, posebno Dušanova majka Ružica. U suštini, Dušan kao magistar poljoprivrednih nauka, koji više vremena provodi u Novom Sadu, postavlja tehnologiju proizvodnji, a majka Ružica je zadužena za finu negu useva, kada Dušan nije u Čurugu.

On objašnjava da od postavljanja i naklijavanja semena potrebno je pet i po meseci da bundeva dostigne ovoliku veličinu i težinu, od početka aprila pa dopremanja u Kikindu na „Dane ludaje“.

Dušanova majka Ružica Jankov, prosvetna radnica u penziji, kaže da poštuje sva sinovljena stručna uputstva, obilazi i neguje bundeve svakog dana, a džinovski plod prijavljen na njeno ime zauzeo je treće mesto.

Veli da je tu da pomogne svojoj deci, seljačko je dete i zna jako puno o paorluku, pa im puno pomaže i dobro se snalazi u nezi bundeva, iako je đacima predavala matematiku.

Merenje najteže ludaje

Rekord je pao i u takmičenju za najdužu tikvu, za koju je počasti poneo Milan Vučen iz Kikinde, za plod dug 366 centimetara. Nadmašen je rekord prošlogodišnje tikve od 295 centimetara.

Drugo mesto pripalo je Dejani Krasin iz Kikinde za tikvu dugu 352 centimetara, a trećeplasirana je Dijana Vukadinović iz Zemuna, supruga lanjskog rekordera Stevana Martića, sa tivom od 322 centimetra. Ovogodišnje tikve rekorderke odnegovane su ustvari na gazdinstvu Gorana Lazića iz Kikinde.

Jednu dužine od oko četiri metra Lazić je upravo odneo na takmičenje koje se održava u Sloveniji, kako bi iskoristio priliku da se upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Prvi put na „Danima ludaje“ dodeljene su nagrade za kalving, rezbarenje bundeva. Prvu nagradu osvojio je Saša Maleš iz Gospođinaca, drugo mesto pripalo je Branki Ristić iz Novog Sada i treće Zoranu Blažiću iz Obrenovca.

Branislav Cucić Cule

Veliki broj posetilaca iz naše zemlje i inostranstva, uživao je u gurmanlucima na „Banatskom doručku“, zatim u „Gostinjskoj sobi“, ali i raznovrsnom lepršavom raznovrsnom programu koji su pripremili domaćini.

Nezaobilazni, promoter i prepoznatljiva maskota „Dana ludaje“ je Branislav Cucić Cule, koji uvek pleni svojim štandom na gradskom trgu, a svoje umeće u spravljanju gurmanluka i poslastica prikazale su žene iz mnogobrojnih udruženja sa područja Grada Kikinde i okoline.

Irena Nađ