banner-image

Međunarodni forum organske proizvodnje u Selenči 27. septembra

Međunarodni Forum o organskoj proizvodnji, trinaesti po redu, održaće se u petak, 27. septembra, u Selenči.

Ovu manifestaciju tradicionalno organizuje Centar za organsku proizvodnju Selenča, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Opštine Bač i EU info pointa Novi Sad.

Tema ovogodišnjeg foruma su inovacije u organskoj proizvodnji.

Nakon uvodnog obraćanja predsednika Centra za organsku proizvodnju Selenča Jozefa Gašparovskog, o značaju ove vrste poljoprivrede govoriće prof. emeritus dr Branka Lazić, a na saradnju Slovačke i Srbije na istraživačkom polju osvrnuće se doc. ing. CsC Stanislav Šilhar.

Proizvođači organske hrane predstaviće istraživačke ideje u oblasti proizvodnje i prerade ovih proizvoda a biće dodeljeni sertifkati i priznanja svima koji su doneli inovativna rešenja primenjiva u ovoj oblasti.

Biće predstavljen i izum za organsko pčelarenje – kavez za proizvodnju matica bez presađivanja larvi, o kojem će govoriti Radosav Malenović.

U sklopu Foruma organizuje se i izložba i degustacija inovativnih proizvoda učesnika istraživanja, kao i 13. festival tradicionalne hrane.

Tokom dana biće više neformalnih i formalnih sastanaka i prezentacija na razne teme od interesa za organske proizvođače.

Prošle godine Forumu prisustvovalo je oko 250 gostiju i veliki broj medijskih kuća koje su pratile događaj. I ovog puta medijski pokrovitelj manifestacije je portal Agrosmart.