banner-image

Zlostavljanje životinja treba da kazni država a ne pojedinci

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama ORCA najoštrije je osudila postupak predstavnika organizacije „Srbska čast“ koji su upali u dom šesnaestogodišnjeg deteta u naselju „Crvena zvezda“ u Nišu i oduzeli mu konja koga je prethodno maltretirao.

U saopštenju koje je ovim povodom izdala ORCA navodi da osuđuje svako vršenje ili propagiranje nasilja od strane sličnih organizacija, pod izgovorom zaštite životinja. Istovremeno, pozivaju nadležne organe da u najboljem interesu deteta koje je zlostavljalo životinju, preduzmu mere i radnje predviđene u Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica.

Apsolutno je nedopustivo zlostavljati životinje, jednako kao što je nedopustivo da bilo koji pojedinac ili organizacija preuzima ulogu policije i tužilaštva, zastrašuje i preti ljudima, odnosno nasiljem pokušava da se suprotstavi zlostavljanju životinja, kaže se u saopštenju. 

Zlostavljanje životinja je krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti. Javna tužilaštva i policija dužni su da po prijavi građana preduzmu sve mere i radnje da se učinioci ovakvih dela identifikuju i kazne u skladu sa zakonom. Nijedan pojedinac ili udruženje građana nema pravo da samoinicijativno preuzima na sebe ulogu nadležih državnih organa.

Istovremeno, potrebno je skrenuti pažnju javnosti i na činjenicu da neretko slučajevi zlostavljanja i ubijanja životinja u našoj zemlji prolaze bez adekvatne reakcije nadležnih. ORCA poziva građane da sve slučajeve zlostavljanja i ubijanja životinja prijave nadležnim organima i da insistiraju na odgovarajućem postupanju nadležnih organa.

ORCA poziva građane da osude svaki pokušaj nasilničkog ponašanja i protivpravnih postupaka kao načina rešavanja problema. Afirmacija nasilja ne doprinosi smanjenju zlostavljanja životinja. Sasvim suprotno, ono produbljuje sukobe u društvu i čini naše okruženje manje bezbednim za život svih nas, uključujući i životinje.