banner-image
banner-image

Objavljeni novi IPARD konkursi, za traktore, mašine i izgradnju

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da su objavljena dva konkursa za programe IPARD i objasnio da jedan odnosi na nabavku novih traktora, a drugi na nabavku mehanizacije i izgradnju i opremanje farmi, staklenika, skladišnih kapaciteta, podizanje voćnjaka…

Nedimović je na proslavi 10 godina od postojanja Serbia Organika, odgovarajući na pitanje da li će uslovi za seljaka biti povoljniji, jer se žale da je teško, rekao da ništa u životu nije lako, kao i da su govorili da je teško i kada su postojale samo nacionalne mere.

„Ima jedna baka iz Stare Pazove, ona je aplicirala i dobila je traktor, bavi se ratarastvom. Ima 65 godina i sve je uspela da reši. Ja svim poljoprivrednicima kažem: ‘Ako je ona mogla, možete i vi, sve je stvar volje’. Ako želiš da dobiješ povrat od 65 odsto, moraš malo i da se potrudiš“, kazao je Nedimović.

Najavio je i da će do kraja godine biti još dva poziva za IPARD programe vezane za mere ruralnog turizma i prerađivačku industriju.

Pomenimo, javni poziv koji obuhvata nabavku poljoprivredne mehanizacije i izgradnju vredan je 3.890.326.056,00  dinara, a na konkursu za nabavku novog traktora biće podeljeno 1.210.632.721,00 dinara. 

Kako je Agrosmart već pisao, juče je objavljen i novi pravilnik koji se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, na osnovu kojeg su raspisani današnji javni pozivi. Svemu je prethodila treća izmena IPARD programa u ovoj godini. Menjala se lista prihvatljivih troškova iubačeni su novi sektori – jaja i grožđe. Dakle, prvi put na IPARD-u sad mogu da konkurišu i živinari i vinogradari, odnosno vinari.

U sektoru jaja moći će da konkurišu oni koji imaju kapacitet objekta za smeštaj koka nosilja od 5.000 do 200.000 po objektu, ali i oni sa preko 200.000.

Ko ima kapacitet objekta do 200.000 kokošaka može da konkuriše za sve investicije definnisane listom prihvatljivih troškova. Oni sa preko 200.000 moći će da zemene kavaze i adaptiraju objekte, u skladu sa novim EU propisima. Takođe, ti veliki proizvođači moći će da dobiju novac iz IPARD fonda za investicije u obnovljive izvore energije.

Za proizvođače grožđa najvažniji uslov je da budu upisani u vinogradarski registar, kao i da na kraju investicije imaju pod vinogradima dva do 100 hektara.

Novi pravilnik ide na ruku i povrtarima. Naime, do sada su u Meri 1 mogli da konkurišu proizvođači koji su imali do 50 hektara, a sada je ta granica pomerena na 100 hektara.

Olakšica za povrtare, ali i za voćare, ima i u pogledu ispunjavanja standarda. Naime, proizvođači voća i povrća koji imaju do 15 hektara, a na gazdinstvima imaju i životinje, neće kao dosad biti u obavezi da ispunjavaju standarde koji se tiču dobrobiti životinja.

Važno je napomenuti da će, skladno novom pravilniku, svi kojima su u prethodnim pozivima iz Mere 1 isplaćene pare ili koji su odbijeni, moći da podnesu zahtev u nekom od narednih poziva.

Izmena ima i kod rasadničke proizvodnje voća i vinove loze. Naime, moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, sa minimum 0,5 hektara i maksimum 50 hektara matičnih zasada na kraju investicije.

S. Kuprešanin