banner-image

Počela berba kukuruza u Mačvi, ratari očekuju dobar rod

Prvi dan jeseni u Mačvi u znaku je berbe kukuruza koja je ove godine počela nešto ranije. Iako je prosečan rod na nivou prošlogodišnjeg, na pojedinim parcelama prinos je iznad očekivanja.

Bogata berba ove jeseni na kukuruznim poljima porodice Burmazević u Drenovcu. Na 14 hektara, od ukupno 50 koje obrađuju, prinos je od 10 do čak 12 tona zrna po hektara, sve zahvaljujući, kako kažu dobrim hibridima, pravovremenoj obradi zemljišta i posvećenosti poslu.

„Veći deo ostavljamo i skladištimo za stoku. Imamo dosta bikova, 55 komada u tovu. 12 vagona ostavljamo, a višak prodajemo za gorivo da uspešno završimo sezonu“, kaže Dejan Burmazević, iz Drenovca kod Šapca.

Dobru letinu, Burmazevići kažu da imaju i zahvaljujući novoj mehanizaciji koju su obnovili uz pomoć države.

„Pre dve godine dobili smo nov traktor, kao što vidite, beskamatno. Iskoristili smo , kamatu je Ministarstvo plaćalo. Na tri godine smo uzeli, ali pre roka smo otplatili, za dve godine i sada u planu nam je još jedan“, navodi Dejan.

Da se berba završi na vreme, i zrno uskladišti pre kiše, po tradiciji, u mačvanskim dvorištima solidarne su komšije.

„Vreme je povoljno, prinos je solidan. Sve što je pšenica podbacila, kukuruz je nadoknadio, to je to i zadovoljni smo“, kaže Dušan Pavlović, iz Drenovca.

Za razliku od ovog domaćinstva, na ukupno 64 hiljade hektara u šabačkom kraju, prosečan rod kukuruza je 7 tona po hektaru. Stručnjaci kažu da su očekivali više, ali da je vegetaciju i nalivanje zrna ove sezone usporio nedostatak padavina.

„Usled tih visokih temperatura pa čak i toplotnih udara, pojave jakih vetrova koji su zajedno uticali da se prinos smanji na našim parcelama“, objašnjava Svetlana Zlatarić iz PSS Šabac.

U šabačkom kraju kukuruz je obran tek na četvrtini parcela. Ukoliko ne bude mnogo kiše, procenjuje se da će ovaj važan posao biti završen do prvih dana oktobra, kako bi i setva strnih žita počela na vreme.

Izvor:RTS