banner-image

Lajkovačka izložba simentalaca 27. septembra

Regionalna izložba goveda simentalske rase održaće se u Lajkovcu u petak, 27. septembra.

Kako navode organizatori, u katalog 38. izložbe upisano je 106 najboljih grla. Njihovi vlasnici su kolubarski stočari, njih više od 30 iz svih opština Kolubarskog okruga.

Lajkovačka izložba simentalaca jedina je u Srbiji koja ima tako dugu tradiciju. I ove godine održava se u Agrobiznis centru, a dolazak proizvođača i priplodnih grla planiran je za 9 časova. Ocenjivanje izloženih grla trajaće od 10.30 do 12 časova nakon čega će biti proglašeni pobednici i uručene nagrade.

Generalni pokrovitelj izložbe je Opština Lajkovac, a sponzor je Centar za veštačko osemenjavanje Toplek, koji našim farmerima obezbeđuje seme vrhunskih svetskih simentalaca. Naime,  Centar za v.o. Toplek ekskluzivni je zastupnik češke kompanije Jihočeský chovatel a.s. České Budějovice, specijalizovane pre svega za simentalsku rasu. Kao dokaz i kruna ove saradnje stoji činjenica da se ocenjivanje priplodnih vrednosti češkog simentalca, od 2015.godine odvija na zajedničkoj bazi Nemačke, Austrije i Češke Republike („DAC“) što je potvrda kvaliteta.

Organizatori 38. izložbe goveda simentalske rase su Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase…