banner-image

Višestruko povećanje subvencija za organsku proizvodnju

Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje, Serbia Organika je 24. septembra obeležilo 10. jubilej postojanja i rada udruženja. Od svog osnivanja udruženje se zalagalo za razvoj organske proizvodnje i građenje prepoznatljivosti srpskih organskih proizvoda u svetu.

Deset godina rada udruženja je doprinelo i vidljivom porastu broja proizvođača uključenih u organsku proizvodnju i samim tim i porastu površina.

Čestitajući jubilej udruženju Serbia Organika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao da u organskoj proizvodnji vidi veliki potencijal za Srbiju i dodao:  „Upravo sam boravio u Švedskoj koja predstavlja značajno tržište za organske proizvode iz Srbije. To su tržišta koja su za nas najzanimljivija, tržišta gde možemo da plasiramo proizvode iz Srbije  i to po dobroj ceni, a raste i još jedno tržište koje mi u ovom trenutku ne vidimo, a to je tržište na istoku, čiji standard i dalje raste i koji će pre ili kasnije imati potrebu za organskim proizvodima” – kazao je Nedimović.

Nedimović je najavio značajne novine u sektoru organske proizvodnje već za sledeću godinu: „U planu su različite promene u organskom sektoru, strukturne, i višestruko povećanje subvencija.Znamo da prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku nikada nije lak, da se dešavaju greške i mi moramo da nađemo način da proizvođače podržimo i u toj fazi, da im pomognemo u tom procesu“ . 

“U trenutku kada je Serbia Organika osnovana, organskom proizvodnjom u Srbiji bavilo se tek 108 proizvođača, na ukupnoj površini od 2.500 hektara, što je predstavljalo tek zanemarljiv deo ukupnog poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Od tada površine pod organskom proizvodnjom su uvećane više of 8 puta,  a u 2018. godini se organska proizvodnja odvijala na 19.200 hektara,  što je povećanje od 45 % za samo jednu godinu,  dok se organskom proizvodnjome bavi preko 6.000 proizvodjača” rekla je na proslavi jubileja prof. dr Snežana Oljača, predsednica Upravnog odbora Serbia Orgnike.

“U deceniji za nama, osim što su se povećale površine pod organskom proizvodnjom i broj proizvođača, razvijao  se i sektor animalne organske  proizvodnje, ali i prerađivačka industrija, a iznos izvoza koji je dostigavši 27,5  miliona evra  u 2018. godini porastao za više od 6 puta u prethodnih 7 godina. Proteklih deset godina  Serbia Organika je  inicirala i realizovala brojne aktivnosti,  od izuzetnog značaja za razvoj sektora,  istakla je Ivana  Simić, Generalni sektretar Serbia Organike.

U okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje, u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), 2009. godine osnivanje Serbia Organike podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Od tada do danas, u saradnji sa Serbia Organikom implementirane su brojne aktivnosti u cilju razvoja ovog sektora.

“Prepoznali smo važnost organske poljoprivrede kao privrednog sektora sa rastućim trendom prodaje u celom svetu, ali i sa sve većim privrednim potencijalom koji može doprineti ekonomskom napretku Srbije i njenoj promociji na međunarodnom tržistu”, izjavio je Aleksandar Beetz, vođa GIZ programa za održivi ekonosmki razvoj.