banner-image

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Šidu

U subotu 28. septembra 2019. godina u opštini Šid, na platou ispred Kulturno-obrazovnog centra opštine Šid od 10-17 časova biće održan jedanaesti po redu Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini.

Manifestaciju će u 11 časova otvoriti predsednik opštine Šid Predrag Vuković, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović, potpredsednica Skupštine APV i članica Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić. 

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je manifestacija koja se svake godine održava u drugom gradu Vojvodine a povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar), kada zemlje širom sveta različitim aktivnostima ukazuju na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Izložba stvaralaštva seoskih žena ima za cilj da promoviše društvenu grupu žena iz ruralnih područja Vojvodine, njihov aktivizam, kreativnost i preduzetnički duh. 

Ovo je prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija, stručna javnost i mediji upoznaju sa bogatim stvaralaštvom seoskih žena koje predstavljaju značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.

Svake godine svoje proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavi blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine. Posetioci će ove godine imati priliku da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke  krpenjče, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem, i probaju rolovani sir, staparsku listaru, ajvar i pindžur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena.

Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, a ulaz je besplatan.

Događaj se održava u organizaciji opštine Šid pod pokroviteljstvom Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinske vlade.