banner-image

Meteo-stanica za pametnu poljoprivredu u školi u Futogu

U okviru programa edukacije u oblasti „pametne poljoprivrede”, predstavnici Instituta „BioSens” su posetili Poljoprivrednu školu s Domom učenika u Futogu, da bi postavili meteo-stanicu i prateću opremu koja omogućava njen rad.

Tako će učenici i nastavnici moći da prate meteorološke parametre koji su neizostavan i važan faktor u poljoprivrednoj proizvodnji i iz prve ruke saznaju kako primena savremenih tehnologija omogućava uštedu resursa i smanjenje rizika.

Program je kreiran u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja, a učenici će imati prilike da se upoznaju s tehnologijama iz oblasti „pametne poljoprivrede” i dostignućima u poljoprivredi uopšte, kazala je projekt-menadžerka u Institutu „BioSens” Isidora Stojačić. Kako je dodala, meteo-stanica s pratećom opremom, koja je postavljena ispred škole, služiće za prikupljanje meteoroloških podataka, koje će učenici moći da očitaju na „BioSensovoj” platformi „AgroSens”.

Meteorološke parametre, poput vlažnosti vazduha, temperature, kako dva metra iznad tla, tako i deset centimentara ispod njega, količine padavina, sunčevo zračenje i ostale faktore moći će da analiziraju i upoređuju u različitim intervalima.

Kako kaže, cilj Instituta je da promoviše razvoj „pametne poljoprivrede”, ali i podigne svest o njenom značaju u današnje vreme, da bi sveobuhvatna znanja učinili dostupnim široj zajednici. Nakon postavljanja meteo-stanice, organizovana je i obuka za profesore u školi kako da koriste platformu „AgroSens”, koja omogućava praćenje stanja useva i planiranje poljoprivrednih aktivnosti uz pomoć mobilnog telefona ili kompjutera, na osnovu podataka prikupljenih sa satelita, dronova, robota, različitih senzora i meteo-stanica.

Dostupna je i u vidu aplikacije koju će učenici moći da koriste na svojim pametnim telefonima i tako će moći da vide kako se nova tehnologija može koristiti u svakodnevnom životu.

Nama meteo-stanica mnogo znači, prvenstveno zbog toga što u poljoprivrednoj proizvodnji jedino ne možemo uticati na vreme, a stanica nam omogućava upravo da kontrolišemo vlažnost, odnosno daje nam uvid u trenutnu količinu padavina i situaciju na terenu, rekla je koordinatorka za praktičnu nastavu u Poljoprivrednoj školi u Futogu Ljubica Pajić.

Moći ćemo, dodala je, u svakom trenutku da imamo podatke koja je vlažnost tla na površinama pod određenim biljnim kulturama ili onima na kojima planiramo da sejemo i proizvodimo.

Isto važi i za temperaturu, i to su dva, za nas najznačajnija parametra koji utiču na poljoprivredu i biljnu proizvodnju, poručila je.

Po njenim rečima, vetar se takođe može meriti i kontrolisati pomoću postavljene stanice, a celokupan proces poljoprivredne proizvodnje će tom stanicom biti modernizovan i podignut na viši nivo, dobijajući potpuno novu, drugačiju dimenziju.
Izvor:Dnevnik