banner-image

Država stočarima nadoknadila štetu nastalu zbog afričke kuge: Isplaćeno 8,2 miliona dinara

Država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla.

Ostale su ubijene zbog neposredne blizine samog domaćinstva ili su bile zajedno u oboru sa zaraženim životinjama.

Prisustvo ove zarazne bolesti tada je zvanično potvrđeno u referentnoj laboratoriji u Madridu, i to u selima Velika Krsna, Rabrovac i Kusadak. Poslednji zabeleženi slučajevi bili su u mestu Srpski Itebej, Opština Žitište, gde je ubijeno sedam grla, od čega je zaraza bila pronađena kod dve životinje. Kada je bolest otkrivena, u prvom momentu je ubijeno više od 200 svinja. Vlasnici životinja odmah su dobili novac za eutanazirane i uginule životinje.

Zaraza je bila potvrđena u 18 gazdinstava u Srbiji, ali su životinje uništene u svakom domaćinstvu koje je bilo u kontaktu sa onim gde je bolest otkrivena – kažu nam u Ministarstvu poljoprivrede. – Do sada je bilo zaraženo oko 20 svinja i isplaćeno 8.286.260 dinara. Još u avgustu je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca, u poluprečniku od tri kilometra. A, sredinom septembra, kada se bolest pojavila u Srpskom Itebeju, i Srednjebanatski upravni okrug proglašen je zaraženim područjem od bolesti afričke kuge svinja.

Naša zemlja odolevala je naletu ove zaraze više od dve godine. Još kada je bolest bila potvrđena u Rumuniji, Mađarskoj i Bugarskoj. Bolest se prenosi lako, nije opasna po ljude, ali može da izazove ogromnu ekonomsku štetu. Kako ne postoji vakcina, a ni lek, kada se pronađe žarište, sve svinje moraju biti ubijene. Čak i one koje se nalaze u kontaktnom domaćinstu. Zbog toga najveća opasnost preti farmama, jer u slučaju pojave bolesti, sve svinje moraju biti ubijene.

Stručnjaci objašnjvaju da je i najveća zaštita od bolesti upravo na velikim farmama i da su potencijalna žarišta upravo mala domaćinstva, gde se, nažalost, ne vodi mnogo računa ni o ishrani životinja, ali ni o higijeni i prostoru gde se drže.

– Stalno apelujemo na građene da svako uginuće svinja i sumnje na pojavu afričke kuge prijave obavezno veterinarskoj službi, jer je to jedan od najefikasnijih načina da se bolest ne širi – ističu u Ministarstvu poljoprivrede. – Bolest se širi putem zaražene odeće, obuće, leševa uginulih i zaklanih životinja, glodara, insekata, kontaminiranih ostataka hrane…

Crna Gora, BiH i Severna Makedonija zabranile su uvoz svnjskog mesa iz Srbije zbog pojave afričke kuge. BiH je nešto malo liberalizovala tu zabranu. S druge strane, naša zemlja je već odavno spustila rampu za svinjsko meso i pojedine svinjske prerađevine koje stižu iz Mađarske, Bugarske i Rumunije, upravo iz istih razloga. Zabrana je na snazi već više od godinu dana.

Izvor:Večernje Novosti