banner-image

Danas bi trebalo da prestane vakcinacija protiv klasične kuge svinja

Od danas, 1. oktobra,  trebalo bi da prestane vakcinacija svinja protiv klasične kuge svinja (KKS) na najvećem broju farmi u Srbiji. To će, kako se očekuje, domaćim proizvođačima, u dogledno vreme otvariti put za plasman mesa u Evropsku uniju.

Nadležni su nedavno uverili javnost da pojava afričke kuge svinja neće negativno uticati na prestanak vakcinacije protiv KKS , kao i da će se  mera vakcinacije zadržati samo u delovima Fruške gore i Morovićkim šumama

Klasična kuga svinja je zarazna bolest domaćih i divljih svinja koja u zemljama u kojima se pojavljuje nanosi ogromne ekonomske štete stočarsvu kako zbog uginuća životinja tako i zbog sprovođenja veterinarsko-sanitarnih mera. Svrstava se u kategoriju naročito opasnih zaraznih bolesti, prvenstveno zbog toga što se lako širi kroz prijemčivu populaciju svinja i ne poznaje granice, fizičke ili administrativne, navodi s na sajtu Uprave za veterinu.

Virus KKS nije patogen za čoveka ni za druge životinjske vrste. Za svinje je veoma patogen, obično dovodi do teške akutne bolesti sa visokim morbiditetom (broj obolelih životinja) i velikim mortalitetom (broj uginulih obolelih svinja). Neke forme virusa dovode do lakšeg oblika bolesti ali se prenose i na potomstvo pa se prasad rađaju slaba i nevitalna ili dolazi do pobačaja. Ove svinje su često izvor zaraze jer se bolest ne prepozna lako. Slično je i kod životinja koje nose virus bez očiglednih simptoma bolesti, posebno kod tovljenika.

U zemljama koje su slobodne od ove opake virusne bolesti, odnosno u kojima je uspešno sproveden program iskorenjivanja, pažnja je usmerena na preduzimanje svih mera sprečavanja unošenja virusa KKS iz drugih zemalja.

Prestanak vakcinacije je samo prvi korak u dobijanju statusa zemlje slobodne od KKS. Prema podacima Uprave za veterinu nakon prestanka vakcinacije treba da prođe oko godinu dana do podnošenja upitnika Svetskoj organizaciji za zdravlje životinja koja treba da da svoje mišljenje da li su ispunjeni propisani uslovi za nepostojanje određene bolesti. Evaluacija upitnika traje oko šest meseci. U najboljem slučaju tek nakon godinu i po dana od prestanka vakcinacije neka zemlja može da dobije status da je slobodna od ove bolesti.

Inače, klasična kuga svinja u Srbiji je poslednji put registrovana 2010. godine u okolini Sremske Mitrovice.

S.K.