banner-image

Neobran kukuruz gori, nadležni ćute

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih u opštini Žitište da reaguju i sprovode zakon kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka posle berbe.

Prethodnih dana u mestu Torak je izgorela značajna površina neobranog kukuruza, usled nemara pojedinaca koji pale biljne ostatke, što je u suprotnosti sa zakonom, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Opštinskog odbora LSV i odbornik u SO Žitište Mirća Lelea.

-Postavlja se pitanje šta rade za to vreme nadležni organi reda, poljočuvarska služba i otali organi lokalne samouprave. Tim povodom, Liga socijaldemokrata Vojvodine obratila se predsedniku opštine Žitište Mitru Vučureviću, predsednici Skupštine opštine Dragani Petković i načelniku Opštinske uprave Mladenu Ajdukoviću sa zahtevom da hitno odgovore na pitanja koje su dužni da saopšte široj javnosti – navodi se u saopštenju.

LSV pita koje aktivnosti i mere sprovodi poljočuvarska služba opštine Žitište na sprečavanju krađe i paljenja biljnih ostataka i koliko je prijava podneto protiv lica koja protivzakonito pale biljne ostatke i time ugrožavaju  imovinu (neobrane parcele kukuruza) poljoprivrednika sa teritorije ove opštine.

Treba odgovoriti i kome da se obrate oštećeni građani ili oni koji primećuju lica koja kradu kukuruz ili pale biljne ostatke, u situaciji u kojoj kontakt podaci poljočuvarske službe nisu objavljeni čak ni na zvaničnoj internet prezentaciji opštine Žitište, navodi se u saopštenju.

LSV insistira i na odgovorima o pokrivanju štete koju su pretrpeli poljoprivrednici. Tražimo odgovor i na to koliko je isplativo uložiti skoro 7 miliona dinara u poljočuvarsku službu, koliko je opredeljeno budžetom i sprovedenom javnom nabavkom za njeno anagažovanje, a da ta usluga bude tako manjkavo izvršena.

Apeluje se da svi nadležni organi uključujući policiju i vatrogasce vrše pojačane kontrole i da se hitno reaguje kada je ugrožena bezbednost građana i njihove imovine. Da se insistira kod organa javnog reda da se pokrene postupak i sankcioniše u skladu sa zakonom svako lice koje krade i pali biljne ostatke, pošto je to zabranjeno i zakonom kažnjivo. Da se preispita ugovor i javna nabavka za angažovanje poljočuvarske službe pošto je očigledno da ima propusta.

Zahteva se i da se obezbede sredstva za nabavku nove opreme, goriva kao i za  remontovanje i održavanje postojeće opreme i vozila Dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji opštine Žitište, pogotovo onih posebno aktivnih.

LSV napominje da članovi ovih organizacija bez ikakve naknade godinama spašavaju imovinu građana, tako što reaguju brzo i efikasno i najčešće su prvi koji stižu na lice mesta kada treba zaštiti bezbednost građana i njihove imovine.

Pored toga, tražimo od nadležnih da omoguće građanima udisanje svežeg vazduha, bez dima koji se oseća već nekoliko dana na teritoriji ovog naselja opštine Žitište.

-Kada govorimo o nemaru nadležnih organa, treba istaći i da je jedini apel građanima da ne pale biljne ostatke, kako bi se izbeglo uništavanje imovine stigao putem društvenih mreža i to od strane Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva iz Torka, dok niko iz Opštinske uprave, skupštine opštine i Opštinskog veća nije uspeo da napiše i objavi apel, kao ni da se stara o tome da građani budu obavešteni o načinu na koji mogu kontaktirati nadležne organizacije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine obraćala se i ranije nadležnima, ali je očigledno da je prošla još jedna godina, i da se na polju zaštite imovine građana kada je u pitanju krađa kukuruza i paljenje biljnih ostataka nije uradilo ništa, i da se isti problemi ponavljaju iz godine u godinu, samo se šteta povećava – dodaje se u saopštenju.

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva da nadležni hitno reaguju, kao i da preduzmu predložene mere, pošto su trenutno ugrožena prava građana naše opštine, posebno naglasivši da se pomenuti problemi odnose na poljoprivrednike, koji plaćanjem poreza i drugih davanja kojima se puni budžet opštine, pokrajine i republike, dodatno obavezuju nadležne da reaguju u trenucima kada im je bezbednost ili imovina ugrožena.