banner-image

Balkanska vinska mreža će promovisati vina balkanskih zemalja

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 4. oktobra je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture „Wine Q“ iz Srbije, Udruženje „Salon Žilavke“ iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat „Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Balkanska vinska mreža će delovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

– Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju stratešških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu – rekao je predsednik Upravnog odbora udruženja „Vina iz Makedonije“ Svetozar Janevski i dodao će mreža pružiti efikasna rešenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.

On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.

Izvor:eKapija