banner-image

Beč, evropska prestonica urbanog baštovanstva

U Beču je izgrađen najveći stambeni komplks s urbanim baštovanstvom u Evropi. Reč je o zgradi wabe23 koja nudi svojim stanarima da se voćem i povrćem snabdevaju iz lokalnih izvora.

U 23. bečkom okrugu Liesing nedavno je proslavljeno useljenje 1.100 novih stanova. Najveća zanimljivost ovog kompleksa jeste koncept zajedničkog korišćenja spoljašnjeg prostora kao i težište na urbanom baštovanstvu.

Naime, svaka od pet stambenih zagrada svojim stanarima nudi mogućnost baštovanstva na povišenim ili normalnim gredicama smeštenih oko objekta ali na krovu zgrade.

Stanari mogu da beru jabuke i kajsije, a potom da u zajedničkoj kuhinji prave džemove.

Na brojnim lođama zgrade wabe23 postoji mogućnost uzgajanja začinskog bilja koje se potom može koristiti za spremanje hrane. U budućnosti, stanari će moći da sa zasađenih voćki beru jabuke, kajsije i drugo voće, kao i da u zajedničkoj prostoriji prave džemove.

Time je novi bečki stambeni kompleks postao najveći evropski kompleks urbanog baštovanstva, pri čemu nije važna samo njegova zelena komponenta, nego i podsticanje interakcije među stanarima, piše H-Alter.

U sklopu novog kompleksa izgrađeno je između ostalog 300 pametnih stanova, 150 podsticajnih privatnih stanova, velik broj gradskih stanova za osobe osetljivijeg socijalnog statusa, različiti oblici stambenih zajednica kao i dečiji vrt.

Izvor:Gradnja.rs