banner-image

Crna Gora daje državljanstvo ulagačima u poljoprivredu

Javni poziv za sticanje crnogorskog državljanstva kroz investicije, nakon što je to učinio resor turizma početkom godine, objavilo je u utorak i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Shodno kriterijumima koje je resor na čijem je čelu Milutin Simović naveo u pozivu, crnogorski pasoš moći će da se dobije za ulaganja od bar dva miliona evra.

Naime, iz Ministarstva poljoprivrede pozvali su zainteresovane investitore da do kraja 2021. godine dostave predloge razvojnih projekata u oblasti poljoprivrede i drvoprerade zbog pravljenja liste projekata na osnovu kojih se može steći crnogorsko državljanstvo.

Propisano je da se na listi razvojnih projekata, koju utvrđuje Vlada, mogu naći samo oni u kojima ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju iznosi najmanje dva miliona evra, u preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda minimum tri i po miliona i u drvopreradu najmanje četiri miliona – kazali su iz ministarstva.

Osim toga, dodaju, projekat u primarnoj proizvodnji mora da zapošljava najmanje deset osoba, a u preradi i drvopreradi minimum 20. Takođe, lista predloženih projekata praviće se na osnovu toga da li će se oni realizovati na teritoriji manje razvijenih opština, odnosno sa ciljem bržeg i ravnomernog regionalnog razvoja, posebno na severu.

Program ekonomskog državljanstva, prema rečima nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, nije loš izbor kada je reč o načinu da se privuku strani investitori, ali upozorava da donosi i određene rizike.

– Nije sporna ambicija da se preko ekonomskog državljanstva dođe do i ozbiljnih investitora, kao i da se ostvare direktne ekonomske koristi od izdavanja ekonomskog pasoša – kazao je Damjanović, za „Novosti“. – Suština je u kriterijumima za dodelu ekonomskog državljanstva, koji bi morali biti stroži, kako u pogledu visine investicija, tako i u pogledu zahteva koji se odnose na reputaciju potencijalnih zainteresovanih investitora. Ovaj proces nosi određene rizike i pod budnom pažnjom je naših evropskih partnera iz Brisela i ne bi bilo dobro da se dezavuiše lošom primenom odluke kada je ona već usvojena u Vladi.

(Novosti)