banner-image

Poljoprivreda kao terapija i izvor prihoda u Avliji otvorenog srca

Osobe sa mentalnim smetnjama i intelektualnim poteškoćama u Mačvi imaju jedno posebno mesto: avliju otvorenog srca. Ovo mesto u Bogatiću omogućava korisnicima da, uz druženje i rad, održavaju i razvijaju gazdinstvo.

Plastenici neće biti prazni, pošto će, posle kupusa, saditi luk. Za godinu dana sa skoro 30 ari, proizveli su oko deset tona povrća. Zajedničko domaćinstvo – zajednički rad.

„Hranili smo se hranom koju smo mi pravili“, naveo je Mihailo Lazarević iz Bogatića.

Boban Šakotić iz Glušaca izjavio je da mu ništa nije teško.

„Šta mi god daju, ja to uradim“, rekao je Boban Šakotić.

Svoje rade, svoje jedu, prerađuju i prodaju. Od ajvara do džema i slatkoga napunili su više hiljada tegli. U avliji otvorenog srca kupaca uvek ima.

„Celo leto smo kupovali odavde papriku rogu, papriku baburu za punjenje, za snabdevanje prodavnica, sad smo u restoran preusmerili rakiju šljivu“, naveo je Jovan Damnjanović iz Bogatića.

U dnevni boravak svakodnevno dolazi petnaest korisnika, a dve osobe su stalno smeštene. Pod stručnim nadzorom zajedno su i u bašti i u brojnim radionicama.

„Mnogo mi znači, dao bih sve za ovo“, kazao je Milan Đurić iz Bogatića.

Defektolog i stručni radnik „Karitasa“ Snežana Lozanović navela je da ovakva mesta mnogo znače zbog toga što pomažu osobama sa mentalnim smetnjama.

„Osećaju da negde pripadaju, da imaju svoje drugare, da imaju podršku od stručnog tima dnevnog boravka i prosto samo to zajedništvo im daje mogućnost da napreduju i da se sami menjaju u svojoj bolesti i samu integraciju u društvu“, istakla je Snežana Lozanović.

Evropska unija je kupila i opremila domaćinstvo, Opština Bogatić dobila novi vid socijalne zaštite, a opravdanost projekta donela je i nove mogućnosti.

„U narednom periodu imaćemo mogućnost i da ih zaposlimo u našu kuhinju, restoran i druge pogone koje ovde imamo, to je bitno, da bi ljudi sa mentalnim smetnjama mogli na pun način da se uključe u društvo i imaju jedan kvalitetan i ispunjen život“, ocenio je Miroljub Nikolić, menadžer projekta „Karitas“.

Njihova je kapija, kažu, uvek otvorena, a avlija među najuređenijim.

Izvor:RTS