banner-image

U Mramorku  kod Kovina otvoren najveći vetropark u regionu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić prisustvovali su svečanom otvaranju vetroparka „Čibuk 1“ koji je izgrađen u Mramorku kod Kovina, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.

Antić je istakao da je u pitanju jedan od najvećih objekata te vrste u Evropi, i da će njegovo otvaranje doprineti energetskoj bezbednosti i sigurnosti snabdevanja strujom u Srbiji.

On je naglasio da otvaranje ovog vetroparka nije samo krupan doprinos cilju Srbije da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora, već predstavlja i značajan dodatni izvor proizvodnje energije u našoj zemlji.

Prema njegovim rečima, ovaj vetropark će sa 430 gigavat-časova godišnje predstavljati gotovo 1,5 odsto naše godišnje proizvodnje energije i time će značajno uticati na ukupnu energetsku bezbednost Srbije.

Ministar je ukazao na to da će ovaj projekat doprineti ukupnim naporima države u borbi protiv klimatskih promena i za očuvanje životne sredine.

Antić je naveo da se pored pomenutog vetroparka nalazi ogromna transformatorska stanica od 400 kilovat-časova, koju je investitor bio u obavezi da izgradi i stavi na raspolaganje i u vlasništvo „Elektromrežama Srbije“, što će predstavljati snažan energetski potencijal za čitav region.

Vučić je poručio da je „Čibuk 1“ simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

On je istakao da je ovaj vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru koji je otvoren u poslednjih 30 godina, uz napomenu da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Takođe, dva odsto profita ovog energetskog objekta biće za lokalnu samoupravu u Kovinu, dodao je Vučić i istakao da će biti više sredstava za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

Mihajlović je izrazila zadovoljstvo zbog toga što se kroz ovaj projekat povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji, napomenuvši da će vetropark kod Kovina proizvoditi energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada.

Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima za to da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kada su u pitanju savremene tehnologije, poručila je potpredsednica Vlade.

Vetropark „Čibuk 1“ sa 57 turbina i instalisanom snagom od 158 megavata snabdevaće električnom energijom 113.000 domaćinstava, i može da spreči više od 370.000 tona emisije ugljen-dioksida godišnje.

Izgradnja tog objekta završena je u aprilu ove godine. Iza projekta stoje kompanija „Vetroelektrane Balkana“ i kompanija „Masdar“ iz Abu Dabija, a investiciju vrednu približno 300 miliona evra podržale su Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Kompanija „Vetroelektrane Balkana“ je u stoprocentnom vlasništvu firme „Tesla Wind“ koja je zajedničko preduzeće kompanije „Masdar“, finske kompanije „Taaleri Energia“ i nemačke investicione-razvojne kompanije DEG.

Vetropark kod Kovina je na spisku povlašćenih proizvođača električne energije kojima je odobreno finansiranje u sistemu „fid-in“ tarife.