banner-image

Dodeljene nagrade najboljim proizvođačima meda u regionu

Dodela nagrada u okviru 3. senzorske ocene meda održana je danas na Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS). Skup je organizovao Inovativni klaster „Panonska pčela“ iz Novog Sada, a uzorke meda, kojih je bilo 99, analizirali su i ocenili stručnjaci FINS-a.

Svi predati uzorci, a bilo ih je iz Srbije, Crne, Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske, zadovoljili su potrebne kriterijume kvaliteta i generalna ocena je da je  sav takmičarski med bio veoma kvalitetan.

–  Počastvovani smo što smo suorganizatori jedne ovakve manifestacije i što su naši stručnjaci imali priliku da ocene med iz čitavog regiona.  Naš institut ima laboratoriju sa više od 200 akreditovanih metoda  kojima kontrolišemo prometnu, tehnološku i zdravstvenu bezbednost hrane.  Konkretno, kada je u pitanju med, uradili smo analizu kvaliteta i nastojali da unapredimo njegovu senzornu ocenu. Sav ocenjeni med je odličnog kvaliteta, a pristigli su najrazličitiji uzorci, kaže dr Marija Bodroža Solarov, direktor FINS-a.

Hadži Zoran Jovanović, predsednik Upravnog odbora Klastera „Panonska pčela“, ocenio je da je senzorska ocena meda najmasovnije  dešavanje ovakvog tipa u regionu.

– Interesantno je da je skoro polovina pristiglih uzoraka sa Kosova. S kosovskim pčelarima imali smo priliku da posetimo Zadružni savez Vojvodine, gde su pčelari dobili smernice kako da naprave zadrugu i unaprede svoj položaj. Ohrabruje to što, iako je ova godina bila loša za pčelare, sav ocenjeni med ima izuzetan kvalitet, rekao je Jovanović.

U okviru manifestacije, tradicionalno je dodeljena gramata koja nosi ime pčelara Žive Đuričina. Ove godine dobio ju je dr Vuk Radojević za pomoć koju Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu pruža pčelarima.

Nagrade pčelarima su dodeljene po kategorijama, u zavisnosti od vrste meda. Najviše je bilo mešanog, zatim bagremovog, lipovog, šumskog, a komisija je ocenila i uzorke sakupljene na uljanoj repici, anisu, žalfiji…

Apsolutni šampion ovogodišnje senzorne ocene meda je Radoslav Bele Zečević iz Pljevlja u Crnoj Gori koji  pčelari sa 200 selećih košnica.

Izvor:Poljoprivrednik