banner-image

Beograd od 1. januara zabranjuje upotrebu plastičnih kesa u prodavnicama

Trgovinski lanci u Beogradu spremni su da počnu s primenom odluke Skupštine grada kojom se zabranjuje upotreba plastičnih kesa od 1. januara.

Beograd se među prvima u Evropi odlučio na taj korak, a u Vojvodini do kraja 2020. godine treba da utvrde slične mere.

Od kada je, pre dve godine, krenula kampanja smanjivanja upotrebe plastičnih kesa i kada su trgovci počeli da ih naplaćuju, građani su negodovali zbog dodatnih troškova, ali su se brzo snašli. Mnogi su navikli da nose cegere ili torbe, što će postati praksa većine od naredne godine ako žele da uštede neki dinar, pišu „Večernje novosti“.

Među prvima u Srbiji, kompanija DM povukla je 14. oktobra plastične kese iz prodaje u svojim objektima. Kupci u njihovim radnjama mogu da kupe papirnu kesu za 15 dinara, malu trajnu torbu izrađenu od reciklirane plastike za 99 i veliku od 129 dinara, dok je pamučna trajna torba 199 dinara, ali potrošači dobijaju doživotnu garanciju, što znači da je mogu zameniti ukoliko se pocepa ili ošteti.

„Današnji kupci svesniji su potrebe za izbacivanjem plastičnih kesa iz upotrebe nego i motivisani su da promene navike“, kaže za „Novosti“ Predrag Petrović, član uprave DM-a za Srbiju i Severnu Makedoniju.

Merkator S, u čijem su sastavu Merkator, Roda i Idea, standardne plastične kese već je zamenio tankim biorazgradivim.

„Od naredne godine kupcima u prestonici ponudićemo ekološki bolja rešenja, platnene cegere i kvalitetnije biorazgradive kese za višekratnu upotrebu“, kazao je listu Marko Vlahović, koordinator za komunikacije Merkatora S.

Izvor:B92