banner-image

Škole i dispanzer u Priboju grejaće se na biomasu

U Priboju će 22. oktobra 2019. godine svečano biti obeleženo puštanje u rad toplane na biomasu. 

Nova toplana na drvnu sečku grejaće osnovne škole „Vuk Karadžić“ i „Desanka Maksimović“, Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dečiji dispanzer.

Izgradnja nove toplane, kapaciteta 1,8 MW, finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Vrednost ove investicije je 126 miliona dinara. Tehničku podršku projektu pružila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Zahvaljujući nižoj ceni drvne sečke u odnosu na ranije korišćeni mazut, nova toplana će, pored doprinosa zdravijem životu građana Priboja, doneti znatne uštede.

S obzirom na činjenicu da ovaj energent obezbeđuju dobavljači iz okoline, stavljanje u pogon nove kotlarnice uticaće i na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini i otvaranje novih radnih mesta.

Priboj već ima kotlarnicu na pelet, manjeg kapaciteta (0,9 MW), koja od 2016. godine toplotom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave. U narednoj fazi prelaska na grejanje biomasom u Priboju, potpisan je ugovor i raspisan tender za izgradnju gradske toplane od 8 MW.

Na konferenciji za medije organizovanoj povodom svečanog obeležavanja puštanja u rad toplane, učestvovaće direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević, predsednik Opštine Priboj, Lazar Rvović i rukovodilac programa “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, Milica Vukadinović.

S. K.

Foto: skyscrapercity.com