banner-image

Okrugli stolovi o važnosti pčela i njihovoj zaštiti

Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj Jugoistočne Evrope i Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) organizuju okrugli sto o važnosti pčela kao oprašivača i njihovoj zaštiti od nekontrolisane primene pesticida u Republici Srbiji.

Okrugli sto biće održan na tri lokacije sa istim stručnim i pratećim programom.

U Beogradu će se održati 3. novembra 2019, nedelja (Sava centar, 11 sati).

U Surdulici, 7. novembra (Dom kulture Surdulica, 11 sati, ul. omladinska br. 1) i

U Bosilegradu, 8. novembra 2019, petak (Opština Bosilegrad, 11 sati, ul. Georgi Dimitrova br. 82). SPOS poziva zainteresovane nadležne državne organe koji obezbeđuju primenu zakona, savetodavne stručne službe, voćare, pčelare i ostalu zainteresovanu javnost da aktivnim učešćem daju doprinos u radu okruglih stolova.

Tokom ovih skupova biće govora na temu uloge pčela u oprašivanju gajenih i divljih biljaka i njihovoj važnost za čovečanstvo o čemu će govoriti dr Goran Jevtić iz Instituta za krmno bilje u Kruševcu.

O zaštiti bilja, vrstama i načinu upotrebe pesticida i preventivnim merama za zaštitu oprašivača od negativnih efekata sredstava za zaštitu bilja govoriće Siniša Ilinčić, dipl. inženjer zaštite bilja.

Simptomi, dijagnoza i tretman pčela otrovanih pesticidima je tema o kojoj će nešto više reći dr vet. med. Zoran Ivanović, načelnik veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede.