banner-image

Radojević i Nedimović posetili poljoprivrednike, najavljene izmene zakona

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević obišao je, zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, poljoprivredna gazdinstva Tibora Soboa u Bačkom Petrovom Selu i Pavla Gucunskog u Bačkom Gradištu, u opštini Bečej.

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Sabo, u čijem posedu je 100 hektara obradive zemlje i farma ovaca, bavi se povrtarstvom, voćarstvom i vinogradrstvom, a gazdinstvo i firma „Agropolje“ porodice Gucunski, raspolaže sa 700 hektara zemljišta i bavi se ratarstvom i voćarstvom. Reč je o reperezentativnim poljoprivrednim gazdinstvima koja svoju proizvodnju zasnivaju na modernim tehnologijama, a uz punu primenu stručnog znanja, što im obezbeđuje odličan kvalitet.

Sekretar Radojević istakao je, nakon obilaska ovih porodičnih gazdinstava, da je razgovor sa poljoprivrednicima na terenu, najbolji način da se uoče njihove potrebe i nađu prava rešenja u okviru prilagođavanja i poboljšanja mera agrarne politike.

Radojević i Nedimović su sa poljoprivrednicima razgovarali i o novim zakonima u oblasti poljoprivrede koji treba da regulišu cene poljoprivrednih proizvoda, odrede ko su profesionalni poljoprivredni proizvođači i referentne cene proizvoda.

Radojević je rekao da su ove posete ujedno prilika da se pošalje poruka o tome da su agrarni podsticaji resornog sekretarijata dostupni svim poljoprivrednicima i da oni treba iskoriste tu šansu.

Resorni sekretar je naveo da su gazdinstva u opštini Bečej, koja je danas posetio sa republičkim ministrom, primeri dobre prakse jer se pored ekstenzivne ratarske proizvodnje bave i intenzivnim linijama poljoprivredne proizvodnje.

Dr Radojević je podsetio da je upravo gazdinstvo Sabo iskoristilo na konkursu bespovrtna sredstva u okviru startap programa za mlade poljoprivrednike, dok je porodica Gucunski u protekle tri godine podsticaje Pokrajine, u visini od 7,6 miliona dinara, iskoristila za nabavku opreme za navodnjavnje, protivgradne mreže, mehanizaciju i opreme za hladnjače.

„Za tri godine od kako je formirana ova Pokrajinska vlada, imamo zajednički realizovano preko 210 miliona dinara investicija sa poljoprivrednicima sa teritorije opštine Bečej. Značajno je bilo interesovanje kada je reč o mlađim poljoprivrednicima od 40 godina, kojima je po tom osnovu opredeljeno blizu 42 miliona dinara. Pored toga, najveće interesovanje je bilo za nabavku sistema za navodnjavanje, takođe preko 40 miliona dinara, kao i po blizu 30 miliona dinara za nabavku nove mehanizacije i opreme za hladnjače“, podsetio je Radojević prilikom ove posete.

Dr Radojević je istakao izuzetnu saradnju Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu sa opštinom Bečej u okviru koje je u istom periodu realizovano blizu 400 miliona dinara investicija u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, uređenje atarskih puteva i otresišta, uređenje kanalske mreže i uklanjanje divljih deponija sa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ovom prilikom najavio je i donošenje novog zakona o poljoprivredi u kojem će biti definasan status poljoprivrednika. Na ovaj način oni bi trebalo da dobiju značajniji novac iz agrarnog budzeta.

Nama je neophodan propis koji će nam reći ko je to profesionalni poljoprivrednik, koji se aktivno bavi poljoprivredom a ne usput. To je važno zbog različitog tretmana poreskog, bankarskog sistema i sistema subvencija, kako bi poljoprivrednici imali neku vrstu nagrade u odnosu na nekog ko svoja prava može da ostvari na drugi način“, istakao je ministar Nedimović i naveo da je jedno od značajnih pitanja koji će se na ovaj način urediti kada je reč o poljoprivrednicima i pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje.

Ministar Nedimović je povodom problema učestalog paljenja njiva, istakao da resorno ministarstvo ima mogućnost da svaka četiri dana satelitom nadgleda sve parcele. Uskoro će resorno ministarstvo pred javnost izaći sa izveštajem o rezultatima, a u dogledno vreme, kada propisi budu izmenjeni, i sa predlozima za sankcionisanje ovih pojava. Ovakav pristup je, prema Nedmovićevim rečima, neophodan, jer paljenje po njivama nanosi ogromne štete kako ekosistemu i kvalitetu zemljišta, tako i zbog brojnih saobraćajnih nezgoda koje se javljaju usled ovih pojava.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošić istakao je da je prezadovoljan saradnjom koju bečejska lokalne samouprva ostvaruje sa višim nivoima vlasti u okviru unapređivanja poljoprivredne proizvodnje.On je posebno istakao zahvalnost za značajna podsticajna sredstva, koja je resorni sekretarijat u prethodne tri godine opredelio bečejskim poljoprivrednicima i loklanoj samoupravi.