banner-image

U Novom Sadu u toku festival piva Oktoberfest

Otvaranjem drvenog pivskog bureta sinoć je na simboličan način otvoren Novosadski  Oktoberfest koji se održava u Master hali Novosadskog sajma.

Četvrtom po redu okupljanju pivopija i ljubitelja muzike prisustvovao je gradonačelnik Novog Sada koji je rekao da ova manifestacija donosi bavarski duh i atmosferu čuvenog minhenskog festivala i utiče na porast turista koji dolaze u glavni grad Vojvodine.

– Zahvaljujući Oktoberfestu, Novi Sad je postao prepoznatljivo mesto na turističkoj karti Evrope, ali  i šire, jer su gosti na ovaj festival pristigli iz čitave Evrope, ali i Azije, rekao je pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković

Manifestacija Oktoberfest je nastala u Minhenu 1810 godine, a svake godine poseti je više od šest miliona ljudi iz čitavog sveta. Zbog svoje popularnosti počela je da se održava širom sveta, a Novosadski se ubraja među deset najuspešnijih.

– Oktoberfest se već deset godina organizuje i u Beogradu, tako da je novosadski nastao iz njega. Međutim, ovo „dete“ toliko brzo raste da je prestiglo svog „roditelja“ i sada je novosadski festival veći od beogradskog rekao je direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.

Otvaranju Novosadskog Oktoberfesta prisustvovali su i direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i predsednik „Color press group“ Robert Čoban.

Prve večeri festivala nastupili su: Blaža i Kljlunovi, Atomsko sklonište, Van Gogh… Večerašnji nastup počinje bavarskom muzikom, a zatim će na binu izaći: Ortodox Celts, Jura Stublić i Film, Dejan Petrović i Big bend i Električni orgazam.

Prošlogodišnji festival posetilo je oko 15.000 ljudi, a ove godine je prema podacima organizatora prodato 13, 5 odsto više karata. Oni koji nisu kupili kartu još uvek to mogu da učine na ulazu u  Novosadski sajam.

Izvor:Poljoprivrednik