banner-image

Uklanjati čokote na kojima ima zlatastog žutila vinove loze

Bolest zlatasto žutilo vinove loze je veoma destruktivno oboljenje koje prouzrokuje fitoplazma Flavescence dorée. Ova fitoplazma može da izazove  velike ekonomske štete, pa čak i da dovede do krčenja vinograda. 

Vizuelnim pregledima vinograda registrovano je prisustvo simptoma zlatastog žutila vinove loze. Na zaraženim čokotima uočavaju se simptomi u vidu savijanja listova po obodu ka naličju. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta.

Kod crnih sorti inficirani listovi su tamnoljubičasti, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti. Na zaraženim čokotima dolazi do pojave rahunjavih grozdova koji zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

U zasadima u kojima su sprovođene redovne mere zaštite, i suzbijanje vektora cikade Scaphoideus titanus, prisustvo zlatastog žutila vinove loze registruje se na pojedinačnm čokotima, dok se u neadekvatno štićenim i napuštenim vinogradima registruje znatno veće prisustvo ovog oboljenja.

Pored suzbijanja vektora mere kontrole zlatastog žutila su korišćenje sertifikovanih loznih kalemova, uklanjanje zaraženih čokota, uništavanje divlje loze u okruženju proizvodnih zasada, uništavanje korova i krčenje napuštenih zasada vinove loze. 

U ovom momentu vinogradarima se preporučuje obilazak zasada radi utvrđivanja prisustva simptoma zlatasog žutila vinove loze. Ukoliko se registruje prisustvo simptoma preporučuje se uklanjanje zaraženih čokota.

Izvor:PIS