banner-image

Somborski stočari zbog restitucije ostali bez dodeljenih oranica

U Somboru je državnu zemlju po pravu prečeg zakupa dobilo 218 stočara, kojima je raspoređeno skoro 11.000 hektara. Međutim, uprkos tome što su odluke donete i što su stočari platili zakup deo zemlje ipak neće moći koristiti, jer je ona vraćena u postupku restitucije.

Stočari kažu da su time dvostruko oštećeni. Ostali su i bez zemlje i bez novca.

Porodica Tomislava Vukovića bavi se stočarskom proizvodnjom i u njihovim stajama su desetine tovnih junadi i muznih krava. Kao stočari po pravu prečeg zakupa imaju pravo na korišćenje državnih oranica. Ali su sada ostali bez dela te zemlje iako su tu zemlju dobili u zakup na 10 godina i platili.

„Dobili smo Odluku, znali smo koju zemlju smo dobili, koliko hektara. Dobili smo da platimo zakup, platili, onda smo u avgustu dobili ugovore na potpis, potpisali. Ugovori su poslati u Ministarstvo poljoprivrede na potpis, ali vratio se potpisan samo deo ugovora. Za ugovore koji se nisu vratili potpisani rečeno nam je da je zemlja vraćena u postupku restitucije bivšim vlasnicima“, kaže poljoprivrednik Tomislav Vuković, poljoprivrednik iz salaša Gradina.

Sličan problem imaju i drugi stočari i to ne od ove godine. Nisu protiv vraćanja oduzete zemlje, ali onda zemlju za koju se zna da će biti uskoro vraćena i ne bi trebalo davati u zakup.

„Prvo nam dodele zemlju, a onda nam kroz restituciju uzmu tu zemlju. Čak smo dva puta platili zakup, a kada trebamo ući u posed oni kažu ne može otišlo u restituciju. Onda čekamo godinu i više da nam vrate novac“, dodaje poljoprivrednik iz salaša Bukovac Tihomir Karalić.

„Jesam za to da se tim ljudima vrati njihova zemlja, ali država treba da reši te odnose, a ne da nas upućuju na njih. Oni kada dobiju zemlju ne žele nama da izdaju, konkretno parcela koju sam ja dobio po pravu prečeg zakupa novi vlasnik već je dao u zakup drugom poljoprivredniku. Imam utiska da se zemlja koja ide u restituciju tendenciozno dodeljuje stočarima i onda stalno imamo problema“, kaže Vuković.

U odgovoru koji nam je dostavljen iz Ministarstva poljoprivrede kažu da je odluka da se zemlja namenjena za restituciju daje stočarima po pravu prečeg zakupa doneta kako bi se stočarima dalo što više zemlje.

„Obzirom da je na teritoriji Grada Sombora značajna površina državnog poljoprivrednog zemljišta u fondu za vraćanje njeno izuzimanje iz davanja u zakup stočarima značajno bi umanjilo površinu koja im može biti opredeljena“, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede.

Za licitaciju je ostalo još 12.000 hektara, ali kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede zemlja uzeta stočarima zbog restitucije ne može po zakonu biti nadoknađena iz fonda koji je predviđen za licitaciju.

Novac će biti vraćen ako ugovori nisu potpisani, a ako su potpisani uplaćena sredstva Ministarstvo poljoprivrede preneće na novog vlasnika zemlje, jer ugovori potpisani između stočara i Ministarstva na snazi moraju ostati maksimalno tri godine.

Izvor:RTV