banner-image

Sunce u oktobru produžilo sezonu kuvanja ajvara

Zahvaljujući lepom vremenu, produžena je sezona berbe paprike i pripreme zimnice od ove povrtarske kulture u Topličkom kraju. Domaćicama na ruku ide i to što je paprika pojeftinila, pa se ovih dana može ponovo kupiti po šezdesetak dinara za kilogram, što će omogućiti mnogim porodicama da dopune zalihe u ostavama, pred nastupajuću zimu.

Iako se bliži kraj oktobra, miris pečene paprike i ajvara u šerpi na čuvenom Smederevcu još uvek se može osetiti u kuršumlijskim sokacima. Ovaj čuveni srpski gastronomski specijalitet u porodici Kostić priprema se tradicionalno, decenijama unazad, a recept se prenosi sa generacije na generaciju.

„Najvažnije da je dobra, kvalitetna paprika, lepo da se opere, očisti, ispeče dobro, lepo se očisti onda od kore. Mi cedimo paprike, recimo, uveče stavimo u đevđire, to se cedi do sutra ujutru i onda  se melje i prži „, objašnjava Radmila Kostić iz Kuršumlije.

U ovoj porodici na okupu su tri generacije, složni su kad rade, ali vole, kažu, dobro i da pojedu, zbog čega se zimnica priprema tokom cele jeseni.

„Veliki smo gurmani, pa volimo sve da spremamo i sve da jedemo, što se da i videti“, kaže Radmila Kostić iz Kuršumlije.

Najviše se pripremi ajvara, bez koga se kod njih ne može zamisliti gotovo nijedan obrok.

„Svekrva gaji papriku, tako da, ako nedostaje neka količina, to kupimo i pratimo da je to neka kvalitetna paprika“, kaže Suzana Kostić iz Kuršumlije.

Po profesiji diplomirani ekonomista, Suzana dok čeka i nada se poslu u struci, razmišlja i o mogućnosti da proizvodnja u domaćoj radinosti možda može da bude njeno opredeljenje u budućnosti.

A da ova razmišljanja nisu bez osnova i da ova porodica ima šta da ponudi kupcima, uverila se i naša ekipa, koja je imala tu privilegiju da provede izvesno vreme u njihovom društvu i uveri se u poseban ukus onoga što Kostići složno pripremaju.

Izvor:RTS