banner-image

Fer cenom čokolade do boljeg položaja poljoprivrednika

Razvojni program Ujedinjenih nacija i Fondacija „Ferčejn“ predstavili su proizvod za koji se nadaju da će promeniti poljoprivredu u Južnoj Americi nabolje.

Proizvod koji su odabrali je čokolada. I to ne bilo koja štangla čokolade, za njihovu kažu da je „radikalna“. Ova čokolada biće dostupna od oktobra u dve verzije, kao mlečna i crna.

Ono što ovu štanglu čokolade čini drugačijom od one koja je svima nama dostupna u supermarketima jeste to da je poljoprivrednicima koji proizvode kakao za nju garantovana fer cena koja zadovoljava njihove potrebe za stvarnim prihodima, tvrde čelnici projekta.

Takođe, ciljaju i na brže plaćanje poljoprivrednika u odnosu na kolege sa masovnog tržišta, prenosi Bankar.me.

To zapravo znači da će farmeri dobiti šest do sedam odsto od cene kakaoa koji se koristi u proizvodnji ove čokolade. Na primer, prosečan farmer koji gaji kakao za kompanije sa Zapada dobija samo 3 odsto od ukupne vredosti, navodi se u izveštaju.

„Ovaj eksperiment je nacrt o tome kako se izboriti sa siromaštvom. Ovo menja pravila igre jer možemo da dokažemo kompanijama i vladama da i potrošači traže da sve bude fer“, rekao je Karlo Ruiz, šef Jedinice za ekonomski razboj u Ekvadoru.

Poljoprivrednici iz Ekvadora učestvuju u pilot-projektu, u kom je za sada proizvedeno 20.000 čokoladica. Do kraja probnog perioda trebalo bi da broj farmera koji učestvuju poraste na 163.

U svakom pakovanju čokoladice nalazi se kôd koji poljoprivrednicima može da donese novo stablo. Jedno skeniranje pokriće četvrtinu tih troškova, što znači da će kupovina četiri čokoladice pokriti celo drvo, omogućavajući tako poljoprivredniku da raste i povećava prihode u skladu s tim.

„Većina potrošača shvata da postoji problem u načinu poslovanja između multinacionalnih kompanija i proizvođača. Mali postanu siromašni, dok veliki postaju bogati. Svetski brendovi troše preko 500 milijardi evra na marketing, nama je potrebno samo 160 milijardi evra da iskorenimo svetsko siromaštvo. Koliko bi bilo dobro da multinacionalne kompanije investiraju nešto od reklamnog novca na nešto pozitivno. Verujemo da je ovo ono što i potrošači žele“, rekao je Gvaido van Staberen, osnivač Fondacije „Ferčejn“.

Pakovanje od dve čokoladice od po 50 grama dostupno je na sajtu Theother.bar po ceni od oko tri evra.

Izvor:B92