banner-image

Za sanacija bunara na severu Banata 20 miliona

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević posetio je grad Kikindu, gde je zajedno s gradonačelnikom Pavlom Markovim obišao radove na sanaciji bunara u naselju Nakovo.

Ovo je jedan od 25 bunara predviđenih za sanaciju, a ukupna vrednost investicije iznosi blizu 20 miliona dinara, saopštila je Vlada Vojvodine.

Radojević je istakao da će sanacija bunara doprineti poboljšanju uslova za život stanovnika Nakova, kao i svih naselja na teritoriji grada Kikinde, posebno u oblasti vodosnabdevanja. On je naveo da su za poslednje tri godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i ova lokalna samouprava Severnobanatskog okruga zajednički uložili preko 100 miliona dinara u tamošnju vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Imajući u vidu inicijativu Grada Kikinde da treba izdvojti sredstva za sanaciju izvorišta, mi smo se opredelili da podržimo realizaciju ovog projekta. Ovi bunari nikada do sada, otkako su bili izbušeni, nisu bili sanirani. Mišljenja smo da ih treba sanirati i dovesti ih u punu funkciju, čime povećavamo kapacitet i kvalitet pijaće vode. Bitno je da obezbedimo svim stanovnicima ove sredine stabilan dotok pijaće vode, kako bi se njena potrošnja odvijala nesmetano, rekao je Radojević.

On je ovom prilikom naglasio koliko je važno da je jedna lokalna samouprava proaktivna i da kvalitetno pripremi projektno-tehničku dokumentaciju, a da je resorni sekretarijat tu da finansijski podrži njihovu realizaciju.
Radojević je izneo i podatak da su za ove tri godine resorni sekretarijat i Grad Kikinda ostvarili preko 200 miliona dinara zajedničkih investicionih projekata. To govori o činjenici, kako je Radojević naglasio, da Pokrajinski sekretarijat vodi brigu o Kikindi, ali i o svim naseljenim mestima na ovoj teritoriji. Posebno je važno, prema njegovim rečima, da se u selima podigne nivo kvaliteta komunalne infrastrukture, pre svega vodovodne i kanalizacione, i za to se iz Pokrajine izdvajaju znatna finansijska sredstva.

Plan je da se i u narednoj budžetskoj godini izdvoje velika budžetska sredstva za ove i slične projekte. Zato pozivam sve lokalne samouprave da pripreme projektno-tehničku dokumentaciju, koja predstavlja put za njihovu realizaciju, naglasio je na kraju ove posete Radojević.

Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov podsetio je na to da je bunar u Nakovu, jedan od 25 koji su obuhvaćeni projektom, izgrađen 1978. godine.

Pre 15 godina bunar je pretrpeo havariju i od tada nije u funkciji. Sanacija podrazumeva vađenje pumpe i cevi koje su upale u bunar i sprečile dotok vode, a sa završetkom radova – u februaru naredne godine – očekuje se bolje vodosnabdevanje Nakova, uzimajući u obzir da selo trenutno ima još dva bunara, rekao je Markov.

Saniranje bunara, prema rečima gradonačelnika Kikinde, započeto je planski zbog buduće fabrike vode i postrojenja za preradu pijaće vode po selima.

Foto: vojvodina.gov.rs