banner-image

Elektronskim putem registrovano 26.500 sezonaca

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović izjavio je da su od početka godine 294 poslodavca, putem elektronske registracije, prijavila Poreskoj upravi 25.600 sezonskih radnika.

Nedimović je, na Drugom regionalnom okruglom stolu o zapošljavanju sezonskih radnika, naveo da je tako ostvareno 700.000 radnih dana angažovanja, od čega je država prihodovala približno 211 miliona dinara.

Ministar je istakao da je pomenutim radnicima uplaćen doprinos za penzijsko osiguranje i zdravstvenu zaštitu u slučaju povrede na radu.

Prijava radnika preko mobilne aplikacije i portala koji su napravljeni uz podršku Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) donela je korist radnicima, poslodavcima i državi jer će se smanjiti siva ekonomija, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, došlo je do velikog skoka cena radne snage u poljoprivedi, sa 1.200 ili 1.300 dinara koliko je bilo pre nekoliko godina, do 2.500 dinara, koliko je danas.

Nedimović je istakao da će se raditi na daljoj digitalizaciji poljoprivrede, a cilj je izrada elektronske platforme za e-poljoprivredu.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da je problem neformalnog zapošljavanja radnika na sezonskim poslovima počeo da se rešava 2014. godine u okviru Nacionalne strategije za suzbijanje sive ekonomije.

Ona je naglasila da elektronska rešenja podižu konkurentnost Srbije, i najavila da će se raditi na proširenju mobilne aplikacije i na oblast građevinarstva, turizma i na poslove u kući.

Direktor GIZ-a za Srbiju Gerhard Sipel istakao je da sada konačno sezonski radnici u poljoprivredi imaju priliku da rade u legalnim tokovima i da imaju socijalna prava koja ranije nisu imali, što uveliko menja njihov život.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković navela je da je ovo jedan od projekata koji uspešno doprinosi ispunjenju prioritetnih ciljeva Vlade Srbije, a to su povećanje poreskih prihoda, suzbijanje sive ekonomije i rada na crno, digitalizacija i smanjenje birokratije.

Na skupu su predstavnici NALED-a i GIZ-a predali softver za elektronsku registraciju sezonskih radnika u poljoprivredi Poreskoj upravi Srbije u trajno vlasništvo.

Time je svečano obeležen uspešan završetak projekta Nemačke razvojne saradnje „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“.