banner-image

Prodavcima ogreva Miholjsko leto  pomrsilo račune

Dugo Miholjsko leto je poslužilo da se uštedi novac za grejanje, a za one koji još nisu obezbedili ogrev da to urade pre niskih temperatura, kažu kupci drva.

Drva se prodaju za 45 evra po kubnom metru a u pitanju je bukva i šumarica (cerovina) rekao je Tanjugu jedan prodavac u Jagodini.

On se žali da prodaja ne ide najbolje, jer, kako je rekao, „ljudi su se već snabdeli“. Prodaju se i narezana drva, a za natovarenu prikolicu od 4,5 kubnih metara jedan prodavac na Gradskoj pijaci traži 200 evra.

Na daljinsko grejanje u Jagodini je priključeno 6.000 potrošača, socijalne, školske i predškolske ustanove, administartivni centar grada, a gotovo svako domaćinstvo u gradu i većini sela je priključeno na gas, ali zbog cena, „svi koji imaju uslova greju se na drva ili ugalj“.

Gotovo u svakom dvorištu složene su velike količine drva, a zvuk motornih testera koje ih režu čuje se od ranog jutra.

Zbog visoke cene grejanja iz Gradske toplane, na „lični zahtev“ ove godine se isključilo 110 potrošača, a za protekle tri godine oko 1.000 njih, izjavila je Tanjugu direktorka Toplane Nadežda Marković – Purić.

Gas je i dalje najskuplji energent za grejanje, ocenjuju građani koji se na njega greju, i dodaju da se „dogrevaju na struju ili drva“.

U Distributivnom centru kažu da se godišnje sa gasovodne mreže „skine više od stotinu potrošača“, ili gas uopšte ne koriste za grejanje, već za kuvanje i rad bojlera.

Izvor:B92