banner-image

Četvoro uhapšenih zbog paljenja strnjike

Južni Banat u plamenu, foto: Stanište

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da su u Sremskoj Mitrovici uhvaćene četiri osobe koje su palile strnjiku.

On je za televiziju N1 kazao da će ministarstvo za dve nedelje objaviti gde su tačno tokom oktobra paljene državne njive koje su zakupili poljoprivrednici na teritoriji Vojvodine, a da je u ovom trenutku najkritičnije u Rumi, Pećincima, Žitištu, Alibunaru.

Na pitanje planira li država da zbog takve situacije uvede neke podsticajne mere, Nedimović je rekao da bi novac ili neku drugu vrstu podrške mogli da dobiju samo oni koji to ne rade, ali ne precizira kada i koliko bi za tu namenu bilo izdvojeno novca iz budžeta.

„Moramo prvo imati monitoring. Kad uradim monitoring onda znam koliko novca, a ne da mi kažete zašto je ministar smislio ovoliko para, a gde mu je zaledje za to. Sada analiziramo da bi smo mogli da pomognemo. Znate, pojedine lokalne samouprave su izdvojile novac za angažovanje većeg broja poljočuvara, možda ćemo uraditi i to i povećati broj poljočuvara i u drugim gradovima“, kazao je Nedimović.

Kako je N1 podsetila, Vojvodina je u proteklom periodu bila područje sa najviše požara u Evropi, pokazuju nezvanični podaci NASA.