banner-image

Vinska strategija pomoći će vinarima da stignu do kupaca

Dok vina iz Srbije sve češće osvajaju prestižne nagrade na svetskim festivalima, država najavljuje veću novčanu pomoć vinarima i pomoć da se vina iz Srbije na svetsko tržište plasiraju pod zajedničkom etiketom.

Na prestižnom vinskom sajmu u Bergamu vina iz Srbije osvojila su 13 zlatnih medalja, čime smo postali druga najnagrađivanija vinska zemlja.

„Vina koja dolaze iz Srbije, Makedonije, Turske pokazuju raznolikost grožđa, klime. Samo treba obratiti pažnju na marketing“, rekla je Sumita Sarma, enološki sudija na sajmu u Bergamu. „Mlađa publika je drugačija, nisu samo konzumenti, ne zanima ih zemlja, cena, žele da čuju priču, da znaju šta je to proizvođač dodao vinu.“

Slavoljub Jeremić, jedan od nagrađenih vinara na sajmu u Bergamu, kaže da su klima i zemlja osnovni faktori koji utiču na kvalitet vinove loze.

„Pratimo sve što se dešava u svetu, međutim, naš najveći saveznici su naša priroda i naša zemlja, znanje je lepo imati i razvijati“, rekao je Jeremić.

„Srbija ima kvalitetna vina i to je veoma važna stavka ali, nažalost, nemamo količine potrebne za izvoz, s obzirom na to da je kvota 60.000 hektara a da smo trenutno na trećini zasada“, kaže Vesna Milićević, sudija novinar na sajmu u Bergamu.

Zato je država odlučila da stane iza vinara. Do kraja godine najavljuju usvajanje desetogodišnje vinske strategije.

„Davaćemo za degustacione sale, za opremu za vinarije, za putnu infrastrukturu da bi neko mogao da stigne do vinograda“, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, dodajući da će biti obeleženi svaki vinograd i svaka vinarija u Srbiji.

Subvencije vinarima biće veće, rekao je Nedimović:

„Sada im se vraća polovina uloženog u sadnice, opremu i mehanizaciju, i to do pet miliona dinara.“

Izreka kaže da su milioneri u vinarstvu pre ulaska u taj posao bili milijarderi. Ipak, situacija ide nabolje. I u svetu i u Srbiji sve više se piju visokokvalitetna vina.

Raste i potrošnja, pre dvadeset godina u proseku smo pili četiri litra vina godišnje, danas oko trinaest. Imamo 360 registrovanih vinarija, dva i po puta više nego 2011. godine.

Izvor:RTS