banner-image

Ministarstvo poljoprivrede od početka godine obavilo 100.000 kontrola hrane

Inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – veterinarska poljoprivredna i fitosanitarna, od početka godine do septembra je kroz redovne i vanredne kontrole obavile su preko sto hiljada kontrola i sa tržišta povukle hranu nebezbednu za potrošače. Inspekcije su hranu iz prometa povukle iz razloga nedostataka sledljivosti, isteka roka trajanja, nepropisnog deklarisanja, neispunjavanja uslova za proizvodnju ili nepoštovanja odnosno neusklađenosti sa zakonskim propisima kao i drugih neusaglašenosti.

Veterinarska inspekcija 25 upravnih okruga, je za period od 01. januara 2019. godine do septembra tekuće godine, kroz 4.129 vanrednih službenih kontrola u mesarama, samoposlugama, prodavnicama delikatesa, prodavnicama ribe, zatim ugostiteljskim objekima, objektima brze hrane, pijacama i drugim objektima, utvrdila 848 neusaglašenosti. Tom prilikom naložila je 791 korektivnih mera, izdala 758 rešenja i podnela 191 prijavu. U pomenutom periodu je neškodljivo poništeno preko 34,5 tona hrane životinjskog porekla od čega: mesa i proizvoda od mesa 28.589 kg, mleka i proizvoda od mleka 2.617 kg, ribe i proizvoda od ribe 470 kg, jaja 86.707kom, meda 22 kg i ostale hrane životinjskog porekla 2.805 kg. Sprovodeći redovne kontrole u 13.190 objekata obuhvaćenih kontrolama, veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je u istom periodu, kroz 12.607 rešenja naložila mere za otklanjanje nedostataka i podnela 2.804 prijava. Izvršeno je i 116 službenih kontrola neregistrovanih objekata. Razlog povlačenja hrane je najčešće nedostatak sledljivosti i isteka roka trajanja proizvoda ali i mikrobiološki parametri iznad referentnih vrednosti za određenu hranu.

Poljoprivredni inspektori su od početka godine u oblasti bezbednosti hrane obavili ukupno 5.233 kontrole, kako u redovnom tako i u drugoj vrsti nadzora i tom prilikom van prometa stavili oko 896 tona prehrambenih prizvoda biljnog porekla i  44.467 litara pića. Van prometa zbog neodgovarajuće deklaracije ili isteklog roka stavljeno je 41.512 litara alkohola i alkoholnog pića i 2.955 litara bezalkoholnog pića, dok se iz grupe prehrambenih proizvoda biljnog porekla, zbog nedostatka analiza na bezbednost hrane, sledljivosti i neodgovarajuće deklaracije iz prometa najviše povlačilo brašno, testenine, zamrznuto povrće, ulje, margarin, čaj. Od početka godine poljoprivredna inspekcija donela je 54 Rešenja o zabrani proizvodnje, 214 Rešenja o zabrani prometa. Zbog konstatovanih nepravilnosti po pitanju uslova za proizvodnju, uslova higijene i kvaliteta i bezbednosti proizvoda podnela je ukupno 274 kaznenih mera.

Fitosanitarni inspektori su na graničnim prelazima, u periodu od 01. januara 2019. godine, do danas, obavili  pregled 46.654  pošiljaka bilja u ukupnoj težini od 675.940,55 tona i 9619 pošiljaka drvene građe ukupne količine od 361.417,02 m3.

U navedenom periodu granični fitosanitarni inspektori su doneli 222 rešenja o zabrani uvoza, iz razloga prisustva karantinski štetnih organizama, prisustva štetnih organizama u većem procentu od dozvoljenog ili nedostatka dokumentacije. Rešenja o zbrani uvoza su doneta za bilje  u količini od 2553,56 tona  i 259,51 m3. U navedenom periodu 13 pošiljaka južnog voća i povrća je neškodljivo uništeno zbog povećanog sadržaja sredstava za zaštitu bilja dok su 3 vraćene pošiljaocu. Jedna pošiljaka južnog voća je vraćena s graničnog prelaza jer je pristigla promrzla, dok su 4 iz istog razloga neškodljivo uništene.

Na osnovu donetih rešenja graničnih fitosanitarnih inspektora, navedene pošiljke su ili vraćene zemlji izvoznici sa graničnih prelaza na osnovu vizuelnih pregleda i konsatatacije da ne odgovaraju zakonskim propisima ili na osnovu laboratorijskih analiza koje su pokazale da pošiljke ne odgovaraju zakonskim propisima, ili su pošiljke  uništene na bezbedan i neškodljiv način.

Inspektori Odseka granične fitosanitarne inspekcije za kontrolu pošiljaka na mestima carinjenja u navedenom periodu pri uvozu obavili su redovnu kontrolu 58.960 pošiljaka hrane i hrane za životinje biljnog i mešovitog porekla, odnosno 177.454 proizvoda.  Analizirano je 8662 proizvoda, a doneto 402 zaključaka o otklanjanju nedostataka proizvoda. Takođe, zabranjen je uvoz i stavljanje u promet hrane i hrane za životinje u količini od 627.667,42 kilograma, a na osnovu 104 donetih rešenja o zabrani uvoza. Razlozi zabrane uvoza i stavljanja u promet ove hrane pre svega su vezani za nedostatke koji se odnose na nepostojanje deklaracija na srpskom jeziku, zatim zbog neadekvatannog kvaliteta proizvoda, nedozvoljene upotreba aditiva, mikrobiološke neispravnosti hrane, povećanog nivoa teških metala ili prisustva toksina u hrani.