banner-image

EU i Kina štitiće međusobno po sto oznaka geografskog porekla

Evropska unija (EU) i Kina zaključile su pregovore o bilateralnom sporazumu o zaštiti 100 evropskih oznaka geografskog porekla u Kini i 100 kineskih oznaka geografskog porekla u EU od imitacije i uzurpacije.

Očekuje se da taj važan sporazum rezultuje uzajamnim trgovinskim koristima i tražnjom visokokvalitetnih proizvoda na obe strane.

Isporučivanjem obećanog na poslednjem samitu EU-Kina u aprilu, taj sporazum predstavlja konkretan primer saradnje EU i Kine i odražava otvorenost i privrženost obe strane međunarodnim pravilima kao osnovi trgovinskih odnosa, saopštila je Evropska komisija (EK).

Kina je drugo po veličini tržište za poljoprivredne i prehrambene proizvode iz EU, čija je vrednost za 12 meseci (septembar 2018 – avgust 2019) dostigla 12,8 mlrd EUR. Takođe je drugo po veličini tržište za izvoz proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porekla iz EU, koji čine 9% vrednosti izvoza.

Za evropske proizvođače hrane i pića, Kina je tržište sa velikim potencijalom, sa rastućom srednjom klasom sklonom poznatim, visokokvalitetnim evropskim proizvodima.

Kina, kako je navela EK, ima i veoma dobar sistem zaštite geografskog porekla. Lista EU proizvoda sa oznakom geografskog porekla, koji će biti zaštićeni u Kini, uključuje šampanjac, feta sir, irski viski, porto, poljsku votku, dok su na kineskoj listi pirinač Panjin, Anji beli čaj.

Očekuje se da sporazum stupi na snagu pre kraja 2020.

Predviđeno je da se četiri godine po stupanju sporazuma na snagu liste prošire sa po još 175 oznaka geografskog porekla s obe strane.

U EU ima više od 3.300 zaštićenih oznaka geografskog porekla (PGI) ili zaštićenih oznaka porekla (izvornosti) – PDO.

Još 1.250 oznaka van EU su zaštićene u Uniji, uglavnom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, poput ovog sa Kinom.

Vrednost tržišta proizvoda zaštićenih oznakama geografskog porekla EU je 74,8 mlrd EUR odnosno 15,4% ukupnog izvoza hrane i pića iz EU.

Evropski komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan (Phil Hogan) rekao je da je kvalitet proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom prepoznat u svetu i da su potrošači spremni da ih plate više, jer imaju poverenja u njihovo poreklo i autentičnost, a time se i poljoprivrednici dodatno nagrađuju:
– Sporazum pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji sa globalnim trgovinskim partnerima poput Kine. To je pobeda za obe strane, jačanje naših trgovinskih odnosa, korist za sektore poljoprivrede i hrane i za potrošače sa obe strane – istakao je Hogan.

Izvor: eKapija