banner-image

Premiranje mleka po kvalitetu od polovine 2020. godine

Premiranje mleka po kvalitetu počeće u drugoj polovini naredne godine, najavio je prilikom posete Subotici ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Obilazeci subotičke farmere, on je najavio da će se uzorci mleka na osnovu kojeg će se određivati premija uzimati dva puta mesečno, a do tada je potrebno izmeniti zakon o podsticajima u poljoprivredi.

Tako, za kvalitet mleka koje proizvodi, na primer, Ištvan Kocmar iz Subotice, laboratorija mlekare više neće biti referentna, već će to biti nacionalna laboratorija.

Kako je najavio Nedimović, mleko će se premirati po kvalitetu koji će utvrđivati nacionalna referentna laboratorija od trećeg kvartala naredne godine.

Da bi se to ostvarilo, potrebno je da se izmeni zakon o podsticajima, umesto dosadašnjeg premiranja u iznosu od sedam dinara po litru, bez obzira na kvalitet.

Dva puta mesečno ljudi iz nacionalne referentne laboratorije, posebnim vozilima i opremom uzorkovaće na licu mesta mleko, a uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača, stočara.

Uzorci će se obeležiti bar-kodom a testiranje će se obavljati u Batajnici i zatim na bazi rezultata uzoraka država će isplaćivati premije, objasnio je Nedimović.

Izvor:Dnevnik