banner-image

Na berzi se traži kvalitetna pšenica, prodavcima malo 18 dinara

Smanjena aktivnost učesnika na robno-berzanskom tržištu i blagi pad cena obeležili su ovu nedelju na novosadskoj berzi. Jedan od razloga smanjene aktivnosti učesnika su nizak vodostaj Dunava i neizvesnost o daljoj prohodnosti plovnog puta.

Ukupan promet na „Produktnoj berzi“ za ovu nedelju je iznosio 925 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 17.575.250,00 dinara. U odnosu na prethodni upoređujući period količinski obim prometa je manji za 2,63%, dok je finansijska vrednost prometovane robe niža za 24,43%.

Hlebnim zrnom se trgovalo u uskom cenovnom opsegu od 18,00 do 18,20 din/kg bez PDV-a. Potražnja za kvalitetnom pšenicom i dalje postoji, dok su prodavci i dalje suzdržani u iščekivanju bolje cene. Ponerisana cena za ovu nedelju je iznosila 18,11 din/kg bez PDV-a (19,91 din/kg sa PDV-om).

Kukuruzom je trgovano po jedinstvenoj ceni od 13,70 din/kg bez PDV-a (15,07 din/kg sa PDV-om). Ovo ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak cena je ostala gotovo na istom nivou uz minimalnu oscilaciju od -0,12%.

Soja je ove nedelje izostala iz trgovanja na robno-berzanskom tržištu. Tražnja po cenama do 36,50 din/kg bez PDV-a nije pronalazila svoje prodavce usled slabe ponude ove uljarice.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berzanski indeks PRODEX je na dan 7.10.2019. godine bio na nivou od 195,95 što predstavlja pad od 0,25 indeksnih poena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,75%, a kukuruz je pojeftinio 3,80%. Na kretanje cene kukuruza su uticale povoljnije vremenske prilike u SAD za nastavak berbe i slabi nedeljni izvozni rezultati. na istoj berzi je u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja poskupela za 0,92%, a sojina sačma za 0,39%.

Na kretanje cene soje su uticale nove kineske kupovine američke soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 0,14%, a kukuruz (januarski fjučers) je pojeftinio 1,06%.