banner-image

Ekološka katastrofa preti Bačkoj, zdravlje građana ugroženo

Pre nekoliko dana u Velikom bačkom kanalu između Srbobrana i Vrbasa došlo je do velikog uginuća ribe, a kako je saopštilo preduzeće “Vode Vojvodine”, zagađenje je najverovatnije stiglo iz pravca Vrbasa, Kule i Crvenke. “Vode Vojvodine” su u petak objavile da mere koje se svakodnevno preduzimaju kako bi se ublažile posledice zagađenja daju efekat, međutim meštani Srbobrana kažu da pomaka nema i apeluju na nadležne da hitno reaguju jer je zbog ove ekološke katastrofe i prodaje uginule ribe na pijacama ozbiljno ugroženo zdravlje stanovništva. 

Foto: Ekološki pokret Vrbas

Situacija na terenu je ista kao i prvog dana. Uginule ribe ima sve više, a niko ništa ne preduzima. Preduzeće “Vode Vojvodine” ništa nije uradilo, iz srbobranske opštine niko ništa nije izjavio kao ni iz doma zdravlja. Najgore od svega je to što se riba prodaje po okolnim pijacama. Građani sami preko društvenih mreža apeluju da se riba ne kupuje. Inače, meštani su u šoku i ne mogu da veruju šta se dešava. Prvo reka Krivaja, sad i kanal DTD i niko ne reaguje sem “Voda Vojvodine”, koje nažalost daju netačne informacije – kažu za Agrosmart predstavnici Ekološkog pokreta Srbobran.

Ova organizacija, zajedno sa Ekološkim pokretom Vrbas, održala je sastanak sa meštanima na kojem su prikupljani potpisi podrške ekološkim borcima, a nadležnim je upućeno niz pitanja.

Potpisi podrške ekološkim aktivistima

-Zar ovakav pomor nije vanredna situacija? Zar prodaja mrtve ribe na pijacama nije ugrožavanje bezbednosti građana? Zašto se niste sastali i kada ćete – pitan je Opštinski štab za vanredne situacije, a Dom zdravlja Srbobran i Opštu bolnicu u Vrbasu pitali su da li su zabrinuti za zdravlje građana zbog zagađene vode i zagađene ribe na pijacama i da li su kontaktirali veterinarsku inspekciju za rezultate analiza uginule ribe.

Opštinskom veću i predsedniku opštine poručeno je da je nedopustivo da i Srbobran zagađuje kanal i da nije počela izgradnja kanalizacije i prečistača. Vladu Srbije pitali su čemu uredba koja relaksira zagađivače a inspekciju sprečava da ih kažnjava.

I danas ista situacija – veliko uginuće ribe

Kako kažu i drugi meštani Srbobrana s kojima smo razgovarali, stanje na Velikom bačkom kanalu se ne popravlja. Ima velikih uginulih primeraka ribe i dosta ribe je na povrsini, nedostaje joj vazduh. Ukazuju na to da već godinama ovdašnje fabrike puštaju otpadne vode, a vlast nista nije ucinila povodom toga.

Pomenimo, u poslednjem saopštenju “Vode Vojvodine” su navele da je došlo do poboljšanja kvaliteta vode nizvodno od Vrbasa, na kanalu Bečej-Bogojevo zbog povećanja protoka, ubacivanja sveže vode u kanal i ostalih preduzetih mera.

Ukazale su na to da je problem zagađenja kanala kompleksan i višedecenijski, tako da dejstvom svih raspoloživih tehničkih mogućnosti, JVP „Vode Vojvodine“ samo ublažavaju posledice zagađenja, ali ne otklanjaju uzroke.

Na području opštine Vrbas, Kula i Crvenka registrovano je ukupno 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa ovim zagađenjem. Taj deo kanala karakteriše kontinualno ulivanje otpadnih voda, rekli su u ovom preduzeću.

S. Kuprešanin