banner-image

Niko neće u ribare, a ribokradica sve više

Na svim ribnjacima u Srbiji u toku je jesenji izlov. Vlasnici ribnjaka suočeni su sa problemom pošto se na stalno otvoren konkurs za ribare niko ne javlja, a kradljivaca ribe sve je više.

Profesionalni ribari svoj posao često uspoređuju sa rudarskim, jer uslovi u kojima rade nisu nimalo laki, pa veoma brzo obole od reume i drugih bolesti.

„Došao sam iz Novog Sada, težak je posao ribara kada je loše vreme, kada je hladno teško bude, a kada je lepo vreme bude i lepo. Najbitnije je strpljenje“, kaže ribar Milan Pašćun.

„Ja sam došao iz Priboja, bilo da kiša pada ili sunce greje moramo da radimo izlov, hranimo ribu, obilazimo svaki dan ribnjake, ali uz dobre ljude oko sebe i dobru ekipu sve je dobro“, navodi ribar Aleksandar Tomanović.

Na ribnjaku u Barandi u toku je izlov, očekuju dobre prinose ali i nedostatak ribara.

„Najveći problem naravno je radna snaga koju nemamo, posla ima puno, radne snage nema, tako da je konkurs konstantno otvoren“, kaže Borko Polić, poslovođa ribnjaka Baranda.

Manjak ribara nije jedini problem, već i krađa ribe. Jedan ribnjak predhodne jeseni ribokradice su poharale.

„Šteta se kreće između stotinutrideset do stotinu pedeset hiljada evra, to je ogromna šteta koja nas je dovela u jako lošu i nezavidnu situaciju. Niko to ne nadoknađuje. Pokušavamo da kroz sisteme rešavamo neke druge stvari, ali to jako teško ide“, navodi Dragan Čelebić, vlasnik ribnjaka u Ečki.

Ribokradice rade isključivo pod okriljem noći i to organizovano, a kako se ribnjaci nalaze uglavnom u ritskom području obrasli su trskom i jako ih je teško uočiti, a kazne su, i kada se uhvate, prema mišljenju vlasnika, ribnjaka su minimalne.

Izvor:RTS