banner-image

Kina nakon pet godina dozvolila uvoz živinskog mesa iz SAD

Kineska carinska služba saopštila je da ukida ograničenja na uvoz živinskog mesa iz SAD i da ta odluka odmah stupa na snagu, prenosi Tanjug.

Kinesko ministarstvo trgovine krajem oktobra najavilo je ukidanje gotovo petogodišnjeg embarga na uvoz živine iz SAD, ali se tek sada, sa objavljivanjem te odluke na veb stranici carinske uprave, zvanično „otvaraju“ vrata za ponovno uspostavljanje trgovine.

Odluka kineskih vlasti usledila je nakon što je američka Uprava za bezbednost hrane prošle nedelje izvršila izmene u federalnom registru i odobrila uvoz proizvoda od živine dobijenih od one zaklane u Kini, podseća agencija Reuters.

Kina je od januara 2015. godina zabranila uvoz američke živine i jaja usled epidemije ptičjeg gripa, a uvoz je iste godine pao na petinu uvoza iz 2014. godine, kada je iznosio 390 mil USD.

Uvoz piletine je ove godine značajno porastao, pri čemu je samo u devet meseci tekuće godine uvećan za 47,6% u odnosu na isti period prošle godine, prema kineskim carinskim podacima. Vrednost tog uvoza je iznosila 9,2 milijarde juana.