banner-image

Za pomor ribe odgovorna šećerana u Crvenki

Iako je imala izgrađena taložna polja za otpadnu vodu, šećerana u Crvenki tu vodu ispuštala je u kanal, utvrdila inspekcija za zaštitu životne sredine iz Kule. Nakon kontrole, inspektori su izdali nalog da se ispuštanje zagađene vode zaustavi.

Opštinska inspekcija za zaštitu životne sredine u Kuli, izdala je zabranu ispuštanja otpadnih voda u Šećerani u Crvenki. Sumnja se da je ta fabrika odgovorna za zagađenje Velikog bačkog kanala, kada je od drugog novembra na delu kanala kod Srbobrana i Bečeja uginulo više od tri tone ribe. Zagađena voda narednih dana mogla bi da završi u Tisi.

Zagađena voda nastavlja da se kreće nizvodno i kako u „Vodama Vojvodine“ kažu, polako kreće ka Tisi.

„Epilog je da i dalje imamo uginulu ribu da se zagađenje pomera nizvodno, da je kulminacija sada kod Bečeja i da ta voda sada polako izlazi put reke Tise“, rekao je Slavko Vrndžić direktor Vode Vojvodine.

Kako objašnjava, preostalo nam je jedino da se nadamo da će Tisa, zbog svoje veličine, proći sa manjim posledicama i da neće biti istog epiloga kao u Velikom Bačkom Kanalu, gde je zbog zagađenja uginulo više od tri tone ribe.

„Našom kontrolom od pre 10 dana je utvrđeno da se ne poštuje taj projekat studije za koji je ona napravljena i da deo otpadnih voda iz tehnološkog procesa odlazi u I 64. Dat je na licu mesta usmeni nalog da se upale pumpe i da se prestane ispuštati otpadna voda u I64. To je zapisnički konstantovano i u roku od tri dana je izdato i pisano rešenje sa istim nalogom“, izjavila je za RTV Biljana Leopvac, opštinski inspektor za zaštitu životne sredine.

Ona kaže da je i danas obavljena kontrola, kao i pre četiri-pet dana, i da je utvrđeno da je šećerana prestala sa ispuštanjem otpadnih voda u kanal.

Izvor: RTV