banner-image

Jačanje saradnje sa Marokom u oblasti poljoprivrede

Delegacija Privredne komore Vojvodine (PKV), koju su predvodili predsednik PKV Boško Vučurević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević, boravila je u radnoj poseti Kraljevini Maroko od 10. do 14. novembra 2019. godine.

Privrednu delegaciju činili su predstavnici kompanija iz poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, metalskog kompleksa i turističkog sektora. Poseta je organizovana uz podršku Ambasade Kraljevine Maroko u Republici Srbiji i Ambasade Republike Srbije u Kraljevini Maroko i rezultat je višemesečnih priprema PKV i partnera u Maroku.

„Kraljevina Maroko je svakako jedna od privredno najsnažnijih afričkih zemalja i jedan od lidera razvoja privrednih i ekonomskih veza sa evropskim tržištem. Samo tržište Maroka je već dovoljno interesantno vojvođanskoj privredi, a ne sme se zanemariti i značaj Maroka za ulaz na celokupno tržište afričkih zemalja“, rekao je predsednik Vučurević.

Vojvođanska delegacija posetila je Privrednu komoru Kazablanke, koja predstavlja najveći i najrazvijeniji region Maroka. Tom prilikom, predsednik PKV Boško Vučurević i predsednik Privredne komore Kazablanke-Setat Jasir Adil potpisali su Sporazum o saradnji ove dve komore. Predsednik Vučurević je tom prilikom istakao da izvrsne političke odnose dve zemlje moraju pratiti i ekonomski odnosi i šira privredna saradnja.

„To i jeste bio osnovni cilj ove privredne delegacije, a iskazani interes sa obe strane samo pokazuje da je realizacija ovakvih sporazuma pravi put otvaranja novih tržišta i daljeg proširenja spoljnotrgovinske razmene. U Privrednoj komori Kazablanke istakli su da im je ovo poseta prve delegacije iz Republike Srbije još od 1993. godine i da su potencijali naše saradnje veliki, ali i nedovoljno iskorišćeni, prvenstveno zbog nedostatka informacija. U tom kontekstu, izuzetno im je zadovoljstvo što su domaćini delegaciji Vojvodine i rado su se odazvali pozivu da posetu sa svojim privrednicima i uzvrate u narednoj godini. Po završetku zvaničnog dela sastanka, održani su direktni bilateralni susreti marokanskih kompanija sa privrednicima naše delegacije“, rekao je Vučurević.

Tokom radne posete, delegacija je boravila u Generalnoj konfederaciji marokanskih kompanija (CGEM), najvećoj poslovnoj asocijaciji marokanskih privrednika sa sedištem u Kazablanki. Delegaciju su primili predsednik CGEM Mohamed Baširi i potpredsednik CGEM Khalid Benjeloun sa svojim saradnicima. Benjellun je u septembru bio gost PKV u Novom Sadu i tom prilikom je precizirana poseta privredne delegacije Kraljevini Maroko.

„Na sastanku u Kazablanki su predstavljeni privredni i investicioni potencijali AP Vojvodine, kao i konkretni poslovni predlozi naših kompanija. Domaćin je prezentovao i strukturu marokanske privrede uz učešće marokanskih privrednika, koji su iskazali veliki interes za uspostavljanje saradnje“, rekao je Vučurević.

Drugog dana posete vojvođanskoj delegaciji domaćin je bila Agencija za poljoprivredni razvoj (ADA) u Rabatu, na čelu sa generalnim direktorom El Mahdi Arifijem, koji je sa svojim saradnicima predstavio sektor poljoprivredne proizvodnje u Maroku zajedno sa svim merama i podsticajima koje Ministarstvo poljoprivrede Maroka pruža svojim proizvođačima i prerađivačima.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević predstavio je mere agrarne politike kako Pokrajinske vlade, tako i na nivou Republike Srbije, uz detaljnu prezentaciju agrarnog sektora u Vojvodini. Pokrajinski sekretar istakao je velike potencijale izvoznih sektora poljoprivrednih proizvoda Vojvodine, odnosno Republike Srbije, ali i Maroka i dodao da baš u tome postoji šansu za povećanje naše međusobne spoljnotrgovinske razmene.

„U tom kontekstu, ova poseta je od velikog značaja u cilju detaljnih informacija koje institucije mogu pružiti svojim kompanijama. Upućen je poziv Arifiju da poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu naredne godine, što je on sa zadovoljstvom prihvatio“, rekao je Vučurević.

Ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Maroko Slađana Prica priredila je prijem za delegaciju u Ambasadi Republike Srbije u Rabatu, a prijemu su prisustvovali i predstavnici poslovne zajednice kompanija iz Maroka, koji imaju uspostavljenu privrednu saradnju sa Srbijom i zemljama u okruženju, što je to bila izvrsna prilika za uspostavljanje novih kontakata i razmenu postojećih iskustava.