banner-image

IPARD otvoren za traktore do 25. 11, predato 117 zahteva

Do sada je u okviru javnih poziva za korišćenje sredstava iz IPARD-a namenjenih srpskom agraru odobren 241 projekat, dok je 170 korisnika realizovalo svoju investiciju, nabavilo traktor, ili mehanizaciju i poslalo zahtev za isplatu, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Novac je već dobilo 118 poljoprivrednika i njima je isplaćeno 5,27 miliona evra, a u ovom trenutku već je podneto 117 zahteva za podsticaj za kupovinu novog traktora po javnom pozivu koji je raspisan 24. septembra 2019. godine i koji će biti otvoren do 25. novembra 2019. godine.

Ukupan budžet koji je opredeljen kroz do sada sedam IPARD javnih poziva iznosi 17,6 milijardi dinara ili oko 152 miliona evra, a srpskim poljoprivrednicima ostaje da se raspodeli još oko 24 miliona evra iz tog evropskog fonda namenjenog agraru, navode u Ministarstvu poljoprivrede, a prenosi Tanjug.

„Sredstava ima, a na nama je da našim poljoprivrednicima pomognemo da sredstva što bolje iskoriste, mada i oni samo postaju sve veštiji u povlačenju sredstava“, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Kupovina novog traktora je investicija koja je izazvala razumljivo najveće interesovanje, kažu u Ministarstvu i dodaju da poljoprivrednici imaju mogućnost da investiraju u opremu i mehanizaciju na poljoprivrednim gazdinstvima, tu su i investicije u izgradnju, a najveće interesovanje vlada za izgradnjom skladišnih kapaciteta, kao i objekata za smeštaj životinja.

Do sada je sprovedeno pet IPARD javnih poziva, tri poziva za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, namenjena prevashodno individualnim poljoprivrednim proizvođačima i dva poziva za investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, namenjena pravnim licima u prerađivačkom sektoru.

U Ministarstvu navode da je IPARD već prepoznat kao instrument za jačanje konkurentnosti o čemu, kako naglašavaju, svedoči i broj pristiglih zahteva.

Tako je na do sada pet sprovedenih javnih poziva pristiglo 736 zahteva, a broj podnetih zahteva iz poziva u poziv raste.

U Ministarstvu preciziraju da je poljoprivrednicima u Srbiji na raspolaganju 175 miliona evra iz evropskog budžeta za IPARD II programski period 2014 – 2020. godine, a da će im ta sredstva biti dostupna kroz više javnih poziva za investicije u fizičku imovinu.

Za svaki javni poziv opredeljen je tačan iznos raspoloživih sredstava.

Postupak ostvarivanja prava na IPARD podsticaj sastoji se od dve faze – odobravanje projekta i odobravanje zahteva za isplatu.

U prvoj fazi podnosilac zahteva je dužan da uz Zahtev za odobrenje projekta dostavi svu potrebnu dokumentaciju koja se od njega traži kako bi uopšte ušao u proces odobravanja projekta.

Pošto se projekat odobri, korisnik može započeti investiciju i završi je u roku koji mu je rešenjem o odobravanju projekata naložen, a kada završi investiciju u predviđenom roku, korisnik podnosi zahtev za odobravanje plaćanja.

U Rešenju o isplati IPARD podsticaja su navedena sva prava i obaveze koje korisnik mora da poštuje u narednih pet godina od momenta isplate.

Prvi javni poziv za IPARD podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava – kupovinu nove mehanizacije i opreme, raspisan je 25. decembra 2017. godine.